DISTRIBUIȚI

În anul post-capitală europeană a culturii, Timișoara dă o nouă ”lovitură” în acest plan, cu o expoziție cu tablourile lui Caravaggio și nu numai. Din 16 noiembrie, Muzeul Național de Artă găzduiește expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”.

Cu atât mai interesant cu cât expoziția cuprinde 43 de lucrări aduse la Timișosara, Orașul libertății, din Florența, orașul Renașterii, cea mai importantă urbe a lumii în zorii poate celei mai inovative perioade din istoria omenirii. Cu toate că doar un tabloul e realizat de Michelangelo Merisi da Caravaggio, celelalte lucrări sunt făcute din anturajul italianului originar din urbea al cărui nume l-a și preluat: : Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst, într-un total de 33 de artiști.

Cu atât mai special cu cât operele de artă vin din colegția lui Roberto Longhi, unul dintre cei mai importanți istorici de artă ai secolului XX. Expoziția va fi în Galeria Ioachim Miloia de la muzeu, între 16 noiembrie 2024 și 28 februarie 2025. Biletele se pot lua deja de pe site-ul Muzeului Național de Artă Timișoara https://mnart.museum/ și de pe platforma https://expozitia-luminile-lui-caravaggio.booktes.com/.. Un adult scoate din buzunar 80 de lei, un pensionar, 40 de lei, iar un student, 20 de lei. Pentru ianaurie și februarie, există o reducere de 10% la bilete.

Preșcolarii, elevii, învțătorii sau profesorii însoțitori de grupuri de până la zece copii, angajați ai muzeelor publice din România, membri ai Asociației Ghizilor Acrediți din Timișoara, membri AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, persoane cu dizabilități și însoțitorii, dar și ziariștii acreditați, accesul e gratuit. Expoziția va fi deschisă de miercuri până duminică între orele 10-18. În 25 și 26 decembrie, dar și la 1 ianuarie, expoziția va fi închisă.

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” este organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, fiind susținută și de următorii sponsori: Cluburile Rotary din Timișoara, Constructim, Cramele Recaș, Ebig, Lutz & Associates, Modvin, SSF și Rețele Electrice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ