DISTRIBUIȚI

În 6 ianuarie, ortodocșii de rit nou celebrează Boboteaza, iar cei de rit vechi, Ajunul Crăciunului, moment în care comunitatea sârbă aprinde trunchiul de stejar în curțile bisericilor. În centrul Timișoarei se vor organiza spectacole de folclor, dar și demonstrație de prepararea a celebrei plăcinte sârbești, ”cesniča”.

De dimineața de la ora 9,30 va începe sluba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană, iar de la ora 16 va începe slujba de Ajun de Crăciun de la Biserica sârbă din Piața Unirii. Aici, precum și în Mehala, se va aprinde trunchiul de stejar ”badnjakul”, tradiție sărbească pentru Ajunul Crăciunului. Casa de Cultură a Municipiului Timișoara organizează un program special în zoan centrală, în cadrul Târgului de Crăciun.

În Piața Libertății, de la ora 17,30, Deian Onici, proprietarul ”Mașini cu clătite” va face o demonstrație de preparare a plăcintei ”cesniča”, pe care o vor putea admira cei curioși.  De asemenea, de la ora 19, în Piața Libertății va avea loc un spectacol cu artiști amatori sârbi, de la Sânnicolau Mare. Pe scenă vor urca ansamblul și orchestra „Sveti Sava”, orchestra de tamburași „Batini Bećari” și grupul vocal-instrumental „Biseri”.

Târgul de Crăciun organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara va fi deschis până la 15 ianuarie.

foto: thespruceeats.com

LĂSAȚI UN MESAJ