DISTRIBUIȚI

De vineri până duminică, amatorii de ecologism se pot delecta cu diferitele evenimente din cadrul Festivalului La Pas. Între care, sâmbătă, și o plimbare ecologică.

Festivalul începe vineri la Casa Tineretului cu o discuție cu Dragoș Pătraru, de la 17,30. Apoi, sâmbătă de la ora 11 se pornește într-o plimbare climatică, organizată de Asociația Reper 21. Se pornește de la Universitatea de Vest , alături de Alexandra Petcu – Universitatea de Vest Timișoara, Alexandra Recășan – activistă de mediu, Ana-Maira Pălăduș – REPER21, Emil Zorilă – ambasador climatic și Oana Răducioiu Farka – producătoare din rețeaua ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. la finalul plimbăriis e va servi supa anti-risipă, alături de elevi, studenți și profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timișoara și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara.

Duminică de la ora 14 se ține un adevărat festin intercultural cu: pere uscate, ulei de dovleac și nucă, plăcintă cu praz, făcută cu maia, zer din lapte de capră și grâu dur, conservă de vițel, preparate după rețetele Amzokulinar – Sânandrei, mezeluri – siciliana de la Cordiș, brânză de burduf de la Ferma cu Omenie și caș proaspăt de oaie de la Ferma Tușa, zacuscă de vinete și gogoșari în sos de muștar cu legume din Țara Zimbrilor, gogoși pe abur, cu nucă și mac, de la Casa Emilia Popa – Coșteiu de Sus, pecnez, sau magiun cu prune, fără zahăr, din Țara Zimbrilor, dulceață din petale de mac sălbatic cu scotch whisky și dulceață din flori de liliac, cremă din struguri negri Cabernet, pălincă din Țara Silvaniei, vinuri de la stațiunea viticolă Apoldia Maoir – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Alte activități la festival: calcularea propriei amprente ecologice, observarea modului de realizarea a unei bijuterii, înfrumusețarea de tricouri vechi, confecționarea de păpușți din materiale textile, prepararea de alifii din plante, stupărit, dans contemporan și aflarea de modalități de obținere de fonduri europene. „Festivalul vine cu o invitație de a reflecta, împreună cu artizani, activiști, cercetători și nu în ultimul rând cetățeni, la cum ne afectează schimbările climatice modul de producție a hranei și ce acțiuni putem întreprinde pentru a crește reziliența comunităților locale. O serie de activități specifice au fost incluse în acest sens în program împreună cu organizații partenere din țară: Plimbarea Climatică, Fresca Climatică, o întâlnire a clubului de carte de mediu, o vizionare de film. Ducem aceste dezbateri și teme în activități practice, adresate copiilor și adulților: de la atelierele împotriva risipei alimentare, organizate cu elevi și studenți, la atelierele gastronomice în care încurajăm gătitul cu ingrediente locale și de sezon”, explică Mihaela Vețan, președintele Asociației CRIES.

La festival se va lansa și un film, o carte, va exista oe xpoziție, o instalaței artistică, plus un program de concerte.

P

LĂSAȚI UN MESAJ