În contextul festiv al lunii decembrie, de săptămâna viitoare, timișorenii vor putea admira o expoziție de pietre prețioase și bijuterii, dar și alte artefacte valoroase. De miercuri, se deschise expoziția ”Zeii Tangibili. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică”.

În total, este vorba de peste 200 de broșe și pietre prețioase din vremea Imperiului Roman. Pentru două dintre ele, se cunoaște și locația de proveniență. O gemă a fost găsită la Buziaș, iar alta, în localitatea Jupa din Cataș-Severin, fostul castru Tibiscum de pe vremea romanilor. Celelalte geme și camee provin din colecțiilor a a doi cunoscuți oameni care adunau asemenea obiecte în secolul al XIX-lea: Ormos Zsigmond și Pongracz Imre. Vor putea fi admirate și la monumente funerare și statui, până la ceramică, lămpi, inele, fibule și casete pentru sigilii.

Expoziția este împărțită în opt secțiuni: (1)bijuterii sau aspecte ale înfrumusețării, (2) sigilii, (3) parte din aspectul funerar, (4) magia, (5)exprimarea identității sociale, (6) preferințele religioase,  (7) atelierul de producere și prelucrare a sticlei și obiectelor din bronz, (8) gemele și cameele medievale și moderne, (9) restaurare. Expoziția e realizată cu sprijinul altor instituții de cultură:sprijinul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeului de Istorie din Turda, Muzeului Județean Argeș, Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin.

Expoziția va putea fi vizitată în mansarda B1 a Bastionului Theresia. Vernisajul va fi miercuri, 7 decembrie, de la ora 18.

 

LĂSAȚI UN MESAJ