Ecourile expoziției dedicate lui Constantin Brâncuși, de departe cel mai de succes eveniment al capitalei culturale, nu s-au stins. De joi, la Galeria Pygmalion din Casa Artelor se poate vizita o expoziție cu planurile arhitecturale imaginate de studenți despre cee ce ar fi fost templul făcut de artist în orașul indian Indore.
Brâncuși a fost aproape să-și treacă în palmaresul său artistic impresionant și un templu, realizat la cererea unui maharaj, pentru a adăposti trei sculpturi. Însă soarta a vrut să fei altfel. ”„În anul 1933 Y.R. Holkar, Maharajah de Indore cumpără de la Brâncuși trei sculpturi, reprezentând trei pasari in zbor: una in marmura alba, una in marmura neagra, iar alta in bronz auriu polisat. Maharajahul îi solicită lui Brâncuși construirea în Indore a unui Templu de rugăciune și meditație, care să gazduiască păsările. După finalizarea ansamblului de la Târgu Jiu, în toamna anului 1937, Brâncuși a ajuns în India, pentru demararea proiectului. Lucrările nu au mai început din cauza îmbolnăvirii Maharajahului. Ne rămân despre proiect doar relatări și mărturii, acesta rămânând un mister, în lipsa unor schițe concrete”, relatează Marius Voica, profesor la Facultatea de Arhitectură din București.
Templul din Indore, existent doar aievea, a devenit o legendă colectivă. Astfel, studenții de la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București au avut provocarea de a face proeictare templului, într-o singură zi, fără îndrumare de ateleir. Munca lor poate fi admiratăd e mâine la sediul Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Timiș.
/vernisajul este joi seara, la ora 18. Proiectele stau pe simeze până la 31 martie 2024.