Problemele urologice pot da foarte mari bătai de cap atât bărbaților, cât și femeilor, și pot evolua rapid în forme severe. Pe lângă formele de examinare clasică, urografiile, adică investigațiile imagistice, sunt binevenite, și ele se pot face doar la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș”, chiar dacă unitatea sanitară nu are neapărat acest profil pe zona de urologie.

Urografie CT este o tomografie ce cuprinde rinichii, ureterele, adică tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică, și vezica urinară. Înainte de investigații nu trebuie să se consume hrană solidă timp de 4-6 ore și să se evite consumul de lichide. Vezica trebuie să fie plină la investigație și se recomandă să se poarte haine confortabile, fără elemente metalice. Pacienții cu diabet trebuie să-și ajusteze doza de insulină sau medicamentația de diabet, după cum le spune medicul curant. Cei cu afecțiuni renale trebuie să facă investigații de laborator înainte de URO-CT. Cei cu alergii cunoscute trebuie să informeze medicul radiolog despre contraindicațiile la medicamente, substanța de contrast (iod) sau alte produse.

URO-CT se recomandă pentru depistarea litiaza renală (pietre la rinichi), hematurie (sânge în urină), suspiciunea unor formațiuni tumorale, anomalii congenitale sau diverse probleme ale vezicii urinare. ”URO-CT-ul este considerat o evaluare superioară față de urografia clasică, deoarece oferă imagini mai detaliate și poate detecta o gamă mai largă de afecțiuni. Investigația folosește o combinație de raze X pentru a genera imagini în secțiune ale rinichilor, ureterelor și vezicii urinare. Procedura este non invazivă, iar rezultatele se pot obține foarte repede, ceea ce permite începerea unui potențial tratament într-un interval de timp foarte scurt. Pentru a capta imagini și mai clare, se utilizează, de obicei, o substanță de contrast iodată, care este injectată în venă înaintea scanării”, spune Emil Stoicescu de la compartimentul Radiologie si imagistică medicală.

tomografia e foarte uitlă mai ales pentru ”pietrele la rinichi”. ”Este important de menționat că, înainte de a efectua o tomografie computerizată urologică, se vor lua în considerare factorii individuali ai pacientului, inclusiv istoricul medical, simptomele, dar și alte investigații anterioare. Imaginile obținute prin URO-CT furnizează informații legate de  extinderea și localizarea precisă a unei afecțiuni, ceea ce permite stabilirea unui plan terapeutic pentru fiecare pacient în parte. De exemplu, în cazul pietrelor la rinichi, dimensiunea și localizarea acestora pot influența decizia cu privire la intervenția chirurgicală sau la alte metode de tratament. De asemenea, cu ajutorul acestui screening poate fi apreciată si calculată densitatea calculului reno-urinar. Datorită capacității sale de a evidenția chiar și cele mai mici modificări ale țesuturilor și structurilor anatomice, URO-CT-ul poate contribui la detectarea precoce a afecțiunilor urologice”, a mai spus Emil Stoicescu.

Vă puteți programa la URO-CT la ”Victor Babeș”, în ambulatoriu, cu un bilet de trimitere de la medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ