Tehnica medicală existentă în prezent ne permite să aflăm ce risc de AVC sau infarct miocardic avem. Un aparat care stabilește aceste aspecte, denumit arteriograf, există și la Spitlaul Clinic Căi Ferate Timișoara.

Arterele elastice înseamnă un risc mai redus de probleme vasculare. ”Cu toții știm că bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces. Un cunoscut medic britanic spunea, cu aproape 400 de ani în urmă, că un om este la fel de bătrân precum arterele lui. Cele mai recente studii arată că starea vaselor de sânge reflectă vârstă reală a corpului uman. Îmbătrânirea arterială poate determina producerea unui infarct miocardic acut, a unui accident vascular sau poate duce chiar la disfuncții erectile. Îmbătrânirea este asociată cu modificări ale proprietății mecanice și structurale și, în final, duce la  pierderea elasticității arteriale”, spune cardiologul-șef al Ambulatoriului de la Spitalul CFR Vladiana Romina Turi.

Odată verificat rgadul de elasticitate al vaselor mari, se poate afla și riscul de a dezvolta alte afecțiuni sau pentru a monitorza efectele tratamentului mediamentos asupra sistemului circulator. ”În cadrul investigației pe care o realizăm atunci când folosim un arteriograf obținem informații despre capacitatea de dilatare a vaselor (indice de augmențatie), cât de mare este valoarea presiunii centrale și cum este afectată circulația cerebrală și sarcina inimii (presiunea sistolică din aortă), dar și date despre elasticitatea aortei (viteza de propagare a undei de puls). Cu cât este mai mare viteza de propagare, cu atât mai rigidă e aorta, și cu atât mai accentuat este procesul de arterioscleroză care, în final, duce la ateroscleroză. Mai trebuie spus că îmbătrânirea vaselor mari duce și la modificări la nivelul microcirculației, adică a vaselor mici”, a mai precizat doctorița Vladiana Romina Turi.

Analiza se face cu pacientul poziționat pe spate, în reapus între 10 și 20 de minute. Temepratura în încpăere treuie să fie între 22 și 25 de grade. Persoana ce vine la investigație trebuie să nu mănânce sau să fumeze cu trei ore înainte de sosirea la spital, dar nici să bea în acest interval cafea sau energizante. Rezultatul se dă pe loc, iar dacă parametrii nu sunt buni, se recomandă investigații suplimentare. Investigațiile se fac la cabinetul de Cardiologie.

LĂSAȚI UN MESAJ