Chiar dacă anul capitalei culturale europene s-a terminat, expoziția cu operele lui Constantin Brâncuși are în continuare parte de un mare succes. Miercuri, în acest context, la Palatul Baroc are loc lansare cărții O întâlnire astrală: ”Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului”.

De altfel, Ecorșeul, sculptură din ghips cunoscută și sub denumirea de ”Jupuitul”, poate fi văzută și la Muzeul Național de Artă din Timișoara. A fost lucrarea de absolvire a lui Brâncuși. Realizată sub îndrumarea reputatului medic Dimitre Gerota, s-a realizat și pentru a înlesni studenților învățarea despre mușchi, vase și nervi.  ”Modelul” a fost Hermes Capitolinul, iar Brâncuși a făcut-o în timp ce studia la Școala Națională de Arte Frumoase din București.

Sculptura a fost finalizată în 1902, dar povestea ei a devenit eternă. La fel ca autorul, dar și medicul Dimitrie Gerota, craioveanul care l-a sprijinit toata viața ep Brâncuși și care, de altfel, a păstrat o copie a „Ecorșeului” toată viața. Doctorul a intrat, de asemenea, în eternitate, căci a descoeprit fascia pararenală, care îi poartă numele și astfel, românul face aprte din cele 300 de nume din Nomina Anatomica Internationalis.

Povestea întâlnirii acestor două genii românești a fost sursa de inspirație pentru cartea O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului”, realizată de Irinel Popescu. Autorul s-a inspirat din discuții pe care le-a purtat cu regretatul acadmeician Răzvan Theodorescu.

Volumul va fi lansat miercuri, de la ora 18, la Muzeul de Artă, în prezența autorului, dar și a Doinei Lemny, doctor în istoria artei și muzeograf – cercetător la Centrul Pompidou din Pari, dar și a directorului muzeului, Filip Petcu. Cât despre expoziția Brâncuși, ea poate fi vizitată până la 28 ianuarie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ