În anul capitalei culturale europene, Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” propune o nouă premieră. Este vorba de spectacolul ”Păsările” de Aristofan.

Regizorul este renumitul sârb Kokan Mladenovic, unul dintre cei mai premiați din Serbia. ”În opera lui Aristofan, «Păsările», doi bărbați epuizați de viața trăită într-un război fără sfârșit, construiesc împreună cu păsările Cetatea Cucului din Nori, prima utopie din istoria artei. După 2500 de ani, noi trăim tot într-un război care parcă nu are sfârșit, ci își schimbă doar forma și spațiul geografic, suntem obosiți, subjugați și visăm la utopia noastră. Ce se va întâmpla? Oare se poate construi după toate acestea o lume unde toți suntem egali, unde nu este război, nu există lupte? Și dacă da, de ce nu o putem realiza?”, punctează regizorul născut în 1970.

Mladenovic a creat prima dată o piesă de teatru la Timișoara în anul 2013, acum un deceniu, la Festivalul TESZT. Este vorba de Opera Ultima”. Cu Teatrul Maghiar de stat, sârbul a mai colaborat pentru piesele „Opera cerșetorilor” (2015), „Shakespeare, Sonnet 66″ (2017) și „Lacul lebedelor revăzut” (2019). De altfel, pentru a pune în scenă piesa lui aristofan, el a muncit din nou cu vechi colaboratori: Irena Popović (muzica), Andreja Kulešević (coregrafia), Marija Kalabić (decorul), Tatjana Radišić (costumele), Szerda Zsófia (asistentă regie). El a mai montat piese în Slovenia, Ungaria, Muntenegru, Croația, România, Bosnia și Herțegovina și Macedonia.

În ”Păsările” vor juca: Aszalos Géza, Balló Helga, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Erdős Bálint, Éder Enikő, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre,  Molnos András Csaba, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vajda Boróka, Vadász Bernadett.

Spectacolul va fi în maghiară, cu supratitrare în română. Premiera piesei e miercuri, 5 aprilie, de la ora 19, în Sala Mare. Biletul pentru prima reprezentanție e de 40 de lei, iar pentru cea din 6 apriie, 30 de lei. Pentru elevi, studenți și pensionari, rpețul e de 15 lei. Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete a Teatrului (strada Alba Iulia nr.2, de luni până vineri între 13:00-19:00) sau online pe www.ticket.tm-t.ro

LĂSAȚI UN MESAJ