O rană este o deschidere a pielii și a țesutului. Pielea protejează întregul corp împotriva agresiunilor externe; deschiderea acestei „structuri de protecție” necesită o bună gestionare. De fapt, dacă este tratată prost, o rană se poate infecta, ceea ce întârzie vindecarea ei și poate avea consecințe estetice, funcționale locale si consecințe generale (infecția țesuturilor situate sub rană – mușchi, tendoane).
Zgârieturile sângerează puțin – sunt răni superficiale și, de obicei, se vindecă fără sechele. Tăieturile, rănile cu un instrument ascuțit, superficial și nu foarte extinse sunt răni „simple” care pot fi tratate acasă. Arsurile de gradul I și ÎI pot fi tratate acasă dacă sunt mici.
Cum se evaluează o rană?
Este evident că o rană care apare în timpul unei plimbări și o rană în urma unui accident cu o mașină nu ar trebui să implice aceleași gesturi utile. Din momentul în care animalul a suferit un șoc violent asupra întregului corp sau unei părți a corpului său, indiferent dacă este vorba de un accident cu o mașină, o cădere, o luptă violentă, este necesar să fie dus la un cabinet veterinar Suceava, unde medicul va evalua starea generală de sănătate și verifica dacă organele interne nu au fost afectate.
Exemple:
În cazul unei coliziuni cu o mașină, poate exista doar o mică rană vizibilă pe piele, dar un organ precum vezica urinară sau un vas de sânge ar putea să se spargă și să necesite tratament urgent.
O rană care apare în timpul unei lupte între animale, chiar dacă pare mică și superficială, necesită o vizită la un medic veterinar Suceava, deoarece are șanse mari să fie infectată în profunzime.
O rană la un animal care altfel suferă de o altă boală care poate întârzia vindecarea, cum ar fi diabetul sau o boală care afectează sistemul imunitar, ar trebui, de asemenea, să necesite o vizită la medicul veterinar.
Starea şi simptomele animalului
Un animal care și-a pierdut cunoștința, care manifestă dureri violente cu oboseală intensă, prostrație, gemete, tremurături, agresivitate necesită urgent tratament administrat de medicul veterinar. Nu este indicat că îngrijitorul să încerce să trateze singur rana, pentru siguranța sa și pentru sănătatea animalului.
Importanța opririi sângerării
Primul lucru de făcut în cazul unei plăgi este oprirea sângerării: comprimarea plăgii cu o compresă (sau orice altă ţesătura în caz de urgență) sau un bandaj. Dacă acest prim pas nu oprește sângerarea sau dacă sângerarea este foarte severă de la început, deoarece este implicat un vas de sânge, trebuie mers rapid la un cabinet veterinar. Anumite părți ale corpului sângerează foarte mult fără ca acesta să fie un factor de gravitație: urechile, fruntea, unghiile, gura, de exemplu. Veterinarul va avea soluții pentru a opri sângerarea.
Localizarea plăgii
Localizarea plăgii este, de asemenea, un element în evaluarea severității. O rană pe craniu, față, gât, torace sau abdomen necesită o vizită la medicul veterinar și dacă, un membru, provoacă șchiopătări poate sugera o ruptură a tendonului, leziuni articulare sau osoase.
În concluzie, o rană simplă care a apărut în circumstanțe obișnuite poate fi tratată acasă, dar o rană mai gravă, ar trebui lăsată în grija medicului veterinar, pentru un tratament adecvat.