S-a făcut primul pas pentru construcția viitorului campus dual al Timișoarei, investiție finanțată din PNRR. Primăria a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectare cu firma căreia i s-a atribuit contractul, Studio Arca.
Firma va face studiul de fezabilitate și proiectul tehnic după ce se dă ordinul de începere a lucrărilor. Studio Arca are sediul în Timișoara, iar în 2022, a avut în medie nouă angajați, căci datele pentru anul trecut ale acestei firme nu sunt încă disponibile public. Firma are termen de 4 luni pentru a întocmi actele. Campusul va ”răsări” pe un teren din zona Căii Buziașului, al primăriei. Sunt 3 hectare, iar proiectul e făcut în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte licee, 16 companii și trei asociații ale mediului de afaceri. UPT e lider de proiect, iar toate aceste entități au format accesată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, tocmai pentru a face acest campus o realitate.
Campusul va avea mai multe clustere atât pentru învățământ pre-universitar, dar și universitar, grupuri de clădiri inter-conectate. De asemenea, vor exista, ateliere de practică specializată, spații de cazare, zone de management, bibliotecă, sală de sport, cantină, cafenea, aulă, sau spațiu de consiliere și orientare profesională. Cu banii câștigatți se vor dota atelierele digitale, se vor plăti bursele elevilor și studenților, dar se vor lua și măsuri de creștere a calității învățământului.
Fritz spune că proiectul, gândit de UPT și nu de primărie, este strategic. ”Campusul Dual este unul din proiectele strategice ale Timișoarei prin care vrem să atragem și să păstrăm în oraș tineri care se califică în diferite meserii care sunt căutate pe piața forței de muncă. Noul campus le va oferi atât spații de cazare și burse, cât și laboratoare și ateliere cu echipamente moderne unde să se pregătească. Mă bucur că acest proiect a adus împreună atât mediul universitar, cât și licee, companii puternice din Timișoara și reprezentanți ai mediului de afaceri”, a spus primarul Dominic Fritz.
Proiectul a obținut 20,8 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15 – Educație. Primăria va da 5,8 milioane de euro, iar universitățile, 1,2 milioane de euro. Firmele mai aduc 1,7 milioane de euro. Deocamdată, pentru studiul de fezabilitate, proiect tehnic și asistența pentru viitorul cosntructor, se plătesc 64.500 de euro, cu tot vu TVA.
foto: ilustrativă din Arhivă