DISTRIBUIȚI

În condiții în care problemele din oraș sunt tot mai accentuate, administrația Fritz se laudă cu orice hestiune banală. Spre exemplu, că în primul apel de finanțare de proiecte pentru cultură, sunt 98 de cereri. Reamintim, în Consiliul Local Timișoara s-a discutat că metoda de a finanța astfel proiecte nu este legală.

Reamintim că Fritz a decis să lase uitării finnțările pe legea 350, cea a concursului de proiecte, cu criterii clare, cu regulament votat de consilieri, și să împartă banii pentru cultură prin Centru de proiecte înființat de Robu pentru ca Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii să nu mai aibă atâta putere, pentru că nu ar mai fia vut monopolul finanțărilor. Centrul însă înseamnă că listele de finanațre nu se vor vota prin Consiliul Local Timișoara. De asemene,a atribuirea de fonduri publice nu este făcute pe criterii clare, iar sumele le stabilesc experți externi! Reamintim că în 2015, Curtea de Conturi a declarat ilegală finanțarea a patru echipe sportive, tocmai pentru că nu se facea priin Legea 350, dar atunci banii se votau în CLT. Sumele au fost considerate prejudiciu retroactiv!

Altfel, acum primăria s elaudă că la Apelul 1 au fost depuse 98 de solicitări, dintre care 22 acțiuni, 63 proiecte și 13 programe culturale. 40 de proiecte țin de artele vizuale, digitale sau noile media, iar 29 sunt oferte culturale de educație în și prin cultură. 22 de proeicte țin de artele spectacolului,, în timp ce șase țin de promovarea culturii scrise, iar alte șase, de promovareapatrimoniului cultural. Primul apel a fost lansat în mai și bugetul total este de 3 milioane de lei. În perioada 30 iunie – 14 iulie, urmează evaluarea proiectelor în centrul condus de Alexandra Rigler. Dosarele depuse trebuie să corespundă juridic cerințwlor și să fie eligibile pentru finanțare pe Apelul 1 de cultură. Apoi, va urma o etapă de contestații.

Înscrierile s-au făcut online. ”Le mulțumim tuturor aplicanților pentru atenția, concizia și pasiunea cu care și-au susținut aplicația. Oricare ar fi rezultatul evaluării ofertei culturale pe care au transmis-o, le suntem recunoscători pentru efervescența creativă cu care infuzează scena culturală timișoreană în aceste vremuri bogate în incertitudini, dar și în noi orizonturi de explorare creativă. “E prima dată când înscrierile de oferte culturale pentru finanțare de la bugetul local se fac online. Sperăm că toți aplicanții ne-au simțit aproape, pentru că noi am încercat pe tot parcursul perioadei de înscrieri să le oferim tot sprijinul necesar. La rândul nostru, suntem încrezători că vom optimiza platforma de înscrieri online pentru apeluri viitoare, astfel încât să fie una tot mai agilă și intuitivă”, se laudă Alexandra Rigler.

Rezultatele finale se vor afișa la 23 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ