DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara a anunțat că a deschis apelul de finanțare pentru proiecte din domeniul culturii. Finanțările se vor acorda prin Centrul de proiecte înființat de fosutl primar, Nicolae Robu, și nu pe Legea 350, cum se făcea până acum.

Suma disponibilă pentru apelul de proiecte pentru cultură este de 3 milioane de lei, air termenul-limită de depunere a solicitărilor este 24 iunie. Se finanțează pentru programe, proiecte și acțiuni culturale  ale operatorilor culturali interesați, cu excepția celor din subordinea primăriei. Așadar, este vorba de asociații, fundații, persoane fizice autorizate, întreprinderil individuale sau familiale și societăți comerciale care activează în domeniul cultural și artistic, precum și instituții publice de cultură, dacă nu se subordonează municipalității.

Apelul este organizat pe cinci arii tematice, fiecare cu o sumă alocată: 1. arte vizuale, artă digitală și noile media (800.000 lei); 2. artele spectacolului (675.000 lei); 3. promovarea culturii scrise (425.000 lei); 4. patrimoniu cultural (425.000 lei) și 5. educație în și prin cultură, intervenție culturală, rezidențe (425.000 lei). Alți 250.000 de lei sunt alocați ca fond de contestații. Proiectele se înscriu la apel pe site-ul Centrului, beta.primariatm.ro/centrul-de-proiecte. Aici se găsesc toate informațiile și documentele necesare.

De câteva săptămâni, Centrul de proiecte a devenit operativ, deoarece are o directoare. ”Sectorul cultural independent are mare nevoie de sprijin, mai ales după un an în care întreaga activitate i-a fost blocată și mă bucur că astăzi putem lansa primul apel de proiecte. Ne dorim să finanțăm cele mai bune proiecte, programe și acțiuni, cei mai buni operatori culturali, să creștem calitatea actului artistic de care vor beneficia timișorenii, să simțim că revenim la viața noastră normală, de dinainte de pandemie și să privim cu optimism în viitor, în 2023, când vom fi Capitala Culturală a Europei”, a declarat Alexandra Rigler, directoarea Centrului de proiecte.

Au fost multe conetstări ale alocări de finanțări de orice tip prin acest centru, fără punctajul și regulile Legii 350. Fritz este încrezător că a ales varianta bună. ”Centrul de Proiecte este o instituție esențială în strategia culturală a Timișoarei. Pe de o parte, asigură o finanțare predictibilă și transparentă pentru sectorul cultural independent, atât de afectat de pandemie. De asemenea, dă sprijinul cuvenit proiectelor prioritare în contextul anului 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a precizat edilul.

Centrul de proiecte va lansa în perioada viitoare și alte apeluri. Unul va fi pentru proiecte strategice și de anverguă, iar altul, pentru sport și tineret. Al trielea va fi pentru Timișoara Capitala Europeană a culturi 2023. Cele trei apeluri vor dispune de 8 milioane de lei. Deocamdată, Consiliul Județean Timiț nu a făcut niciun apel în acest sens pentru finanțări. Singura modalitate este bugetul participativ, care în acest an are 1 milion d elei alocat, iar sumele se vor împărți pe baza unor voturi date online.

Centrul a avut probleme cu angajările, dar s-a reușit detașarea unui contabil și a unui jurist din primărie, pentru că la concurs nu s-au rpezentat doritori. Totuși, centrul caută evaluatori externi independenți,  cu competențe profesionale specifice și experiență de minimum 3 ani în cel puțin una din cele 5 arii tematice ale Apelului 1/2021 Cultură, care să aibă și o bună cunoaștere a mecanismelor finanțărilor publice în domeniul culturii, din postura de evaluatori și/sau solicitanți.

LĂSAȚI UN MESAJ