În Timișoara, clădirile istorice ale căror proprietari nu reabilitează fațadele sunt supsue supraimpozitării de câțiva ani. Actuala amdinistrație vrea să modifice regulamentul, cu prelungirea termenului pentru începerea lucrărilor, iar noul regulament se va spune, în prima fază, în dezbatere publică.
Cea mai importantă modificare este că se schimbă termenul pentru începerea lucrărilor de reabilitare de la 31 iulie la 15 noiembrie. Altfel, din anul viitor, clădirea va fi supraimpozitată. De asemenea, se modifică de la 20 la 30 de zile termenul de transmitere a somației, de la data întocmirii fișei de evaluare, cu termenul-limită menținut ca 31 iulie. Noul regulament va prezenta mai clar principalele structuri responsabile de aplicarea procedurii și va descrie etapele și atribuțiile ce revin fiecărui departament. Se modifică procedura de trimitere a somației cu expediere, remitere sub semnătură, și afișare la domiciliu proprietarului sau la adresa clădirii istorice.
De asemenea, s-a modificat fișa de evaluare, astfel încât va fi mai simplu încadrarea la o anumită categorie de supraimpozitare, pentru a evita subiectivismul. De asemenea, se subliniază în regulament că proprietarul este obligat să notifice autoritățile cu privire la măsurile întreprinse, inclusiv cu consecințele în caz contrar. În plus, propunerea de regulament nou pentru detalierea excepțiilor de aplicare a supraimpozitării. Dezbaterea pe noul regulament va avea loc joi, 16 iunie, de la ora 17. atât fizic, cât și de pe platforma Zoom, de pe care se va putea interveni.
Pentru a transmite sugestii, propuneri sau opinii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie
Locală sau în format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro. Cei care doresc să participe și la dezbatere trebuie să specifice asta până până la data de 15.05.2022, ora 12. În mailuri trebuie să se menționeze numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării prin intermediul platformei online.
Fiecare participant la dezbatere are dreptul să vorbească maximum trei minute, fără a se abate de la subiectul dezbaterii. Aici se poate consulta proiectul.