Instituția Prefectului Timiș l-a suspendat din funcție pe primarul PNL al Lugojului, Claudiu Buciu. Edilul și-ar fi schimbat domiciliul din România în Germania, unde sta familia sa, iar legea spune că primarii își pierd mandatul dacă nu au domiciliul în localitatea pe care o conduc, pe perioada celor 4 ani.

Sesizare a fost făcută de o instituție pe care prefectul PSD Mihai Ritivoiu nu a nominalizat-o, în mod netransparent. ”Instituția Prefectului a fost sesizată în baza unor dovezi din care reiese că domnul primarul Alexandru Claudiu Buciu și-a schimbat domiciliul din România în Germania timp de o lună și jumătate, în cursul anului 2022. Legea este foarte clară în acest sens. Codul administrativ precizează la articolul 160, litera C, că mandatul primarului încetează la momentul schimbării. Nu-mi rămâne decât să închei înainte de termen mandatul domnului primar. Legea stipulează efectuarea unui efort din partea secretarului general al primăriei. Am făcut acest demers, am primit referatul. Mai înainte am semnat ordinul de încetare a mandatului”, a nunțat prefectul.

Pentru a înlătura speculațiile, prefectul spune că nu e deloc bucuros că a aplicat legea. ”Nu am nicio bucurie în acest sens și consider că relația dintre un primar și cetățenii care l-au votat este sacra. Poate chiar de aceea, este cu atât mai complicată chestiunea, deși poate părea una de nuanță. Legea este foarte clară și nu suportă interpretare în acest sens. Am ținut legătura în ultima perioadă cu domnul primar Buciu și suntem amândoi hotărâți ca procedura să se producă repede, pentru a elimina orice fel de suspiciuni că cine care nu are drept de conucere și de semnat o face, iar cetățeni să se teamă că actele vor fi anulate”, a mai spus Ritivoiu.

Rămân multe întrebări: de ce a făcut Buciu o asemenea gafă, căci, într-adevăr, Codul administrativ e foarte clar în această privință, dar și cine a sesizat prefectura. Recent, edilul a intrat în conflict cu angajații, la desființarea unor servicii din primăriei, dar și cu Alin Nica, cu care e demult ”la cuțite”. Atribuțiile lui Buciu au fost preluate de viceprimarul Bogdan Bildariu (tot PN).

Guvernul României va decide dacă se organizează alegeri anticipate la Lugoj sau dacă se temrină mandatul cu viceprimarul cu atribuții de primar.

LĂSAȚI UN MESAJ