DISTRIBUIȚI

Reprezentanții sectorului Horeca din Timiș sunt pur și simplu disperați, deoarece după carantinarea Timișoarei, a Girocului, Dumbrăviței, Ghirodei și Moșniței Noi, nu mai este voie să se servească mâncare sau băuturi nici măcar pe terase. Primarul Dominic Fritz promite scutiri de impozite, iar prețedintele CJT Alin Nica propune o reducere de TVA.

Marți, edilul s-a întâlnit cu cei din Horeca. A promis că va oferi o scutire de impozit pe clădiri nerezidențiale, măsură începută de pe vremea lui Robu și continuată de german, și pentru 2021, dacă legea îi va permite asta. ”M-am întâlnit cu 30 de oameni care au restaurante, inclusiv cu cei din asociația Horetim. Am avut o discuție foarte interesantă cu ei, le-am ascultat toate doleanțele. E un sentiment de frustrare, bineînțeles. Ei spun că trebuie să suporte consecințele și alte domenii nu sunt solidare. Noi i-am asigurat că ni, din partea primăriei, vom face tot ce se poate din punct de vedere legal și fiscal. Am dat anul trecut 50% scutiri din impozitul pe clădiri. Dacă Guvernul va permite, bineînețeles, că și în acest an vom face acest lucru”, a spus Fritz.

La discuția cu Alin Nica, liberalul care s-a opus carantinării Timișoarei, reprezentanților sectorului Horeca li s-au solicitat propuneri pentru facilități fiscale, din domeniul protecției locurilor de muncă, dar și pentru reducerea birocrației. Șefii de hoteluri, cafenele și restaurante din Timiș au spus că situația e mai gravă decât pare. Ei au propus menținerea kurzarbaitului și a șomajului tehnic în continuare, dar și dezvoltarea de noi clase în învățământul dual, care să pregătească ospatari sau bucătari calificați. În prezent, din cauza crizi, mulți dintre cei pregătiți s-au reprofilat forțat, în țară sau străinătate, și nu mai pot fi aduși ”la vatră”. de asemenea, o altă măsură este despre eliminarea restricțiilor de deplasare și de adunare pentru cei vaccinați, ca din primăvara această oamenii să plece în vacanțe.

Alin Nica a venit cu propunerea deja comunicată public de reducere de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea mâncării la domiciliu de către cei care și prepara hran, nu doar pentru serviciile de livrare. Nica îi va transmite solicitarea lui Florin Cîțu. ”Consiliul Județean este un partener loial și corect care sprijină toate ramurile și sectoarele socio-economice ale comunității noastre. Rolul HORECA este cu atât mai important, cu cât va juca un rol major în succesul programului Capitală Europeană a Culturii în 2023. Întreaga economie a județului are de suferit de pe urma restricțiilor din domeniu. Va trebui să facem tot posibilul ca această carantină să nu se prelungească dincolo de cele două săptămâni deja stabilite. Am preluat toate problemele și soluțiile ridicate și le voi discuta chiar astăzi cu dl prim-ministru”, a declarat Alin Nica.

În județul Timiș, numărul de înoptări a scăzut dramatic, cu într-o procent mai mare ca media națională. Față de 2019, când la hotelurile și pensiunile din județ au fost 396.000 de persoane, în 2020, când în primele două ulni ale anului nu a existat vreo problemă epidemiologică, s-a ajuns la doar 158.000 de înoptări. În ianuarie 2021, scădere a ajuns la 61,3% față de ianuarie 2020, când coronavirusul era, așa cum spunea Alexandru Rafila, doar un pericol îndepărtat, la mii de km de România.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ