DISTRIBUIȚI

Așa cum timișorenii deja au observat, stejarul plantat de Regele Ferdinand în Piața Libertății, în fața garnizoanei militare, a murit. El va fi transformat într-o operă de artă, iar Principesa Margareta va veni săptămâna viitoare în Banat pentru a planta alt copac.

Cei doi stejari au fost plantați la 1 mai 1923, de către Regele Ferdinand și Regina Maria. Primul este uscat, deocarece a fost grav afectat de lucrările de reabilitare a Pieței Libertății, din anul 2012, atunci când locația a fost adusă la forma actuală. Rădăcinile copacului sunt iremediabil distruse, astfel că acesta va fi tăiat mâine, vineri, 13 mai, de către o echipă de la Horticultura. Stejarul nu va dispărea total, ci va fi donat Facultății de Arte a UVT, pentru a fi transformat într-o operă de artă.

În acest context, la data 19 mai, Custodele Coroanei, Principesa Margareta, va veni să planteze alt stejar în același loc. ”Tăierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timișoara, dar din păcate de câțiva ani nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Celălalt stejar, plantat de Regina Maria, e încă viu, dar are și el nevoie de ajutor. Horticultura va realiza intervenții pentru salvarea sa, recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest. Specialiștii nu bagă mâna în foc că acest arbore, care anul viitor va împlini 100 de ani, va fi însă salvat.

LĂSAȚI UN MESAJ