Sunt probleme mari la un șantier școlar important din Timișoara, cel al Școlii Gimnaziale nr. 30 din Zona Soarelui. Constructorul se mișcă foarte lent, termenul de finalizare a fost demult depășit, iar primăria, care a tot aplicat penalități, cere constructorului să prăsească șantierul.

De extinderea corpurilor noi a școlii, în lateralul clădirii inițiale, de altfel, cea mai ”nouă” școală de stat din oraș, finalizată după Revoluție, se ocupă firma T.T.&CO Solaria Grup. Proiectul a început pe vremea lui Robu, deoarece, cu flotante, mulți dintre timișoreni ce lucrează la multinaționalele de pe platforma industrială își aduc copii la această școală, fără a sta în Soarelui. Similar, se vine al fel și din Ciarda Roșie sau Moșnița, deși acolo există alte școli. Unitatea e supra-aglomerată și se țin multe cursuri în containere metalice. Șantierul efectiv a început în mandatul lui Dominic Fritz și trebuia să fie gata la 17 ianuarie 2024. Desigur, nu s-a întâmplat!

Municipalitatea spune că firma lucrează cu o medie de zece muncitori și doar două zile e săptămână la școală. De asemenea, aparent, patronul firmei le-a spus celro de la școală că nu vrea să termine proiectul în campania electorală! S-au aplicat deja penalități 2.678.435,14 de lei, pentru 91 de zile de întârziere peste durata contractuală de finalizare. Primăria a reziliat contractul, iar firma a primit termen 29 aprilie pentru a părăsi șantierul. Dacă luni, în Săptămâna Mare, nu se va face asta, primăria poate intra din 30 aprilie, să-i scoată, cu executor judecătoresc. Desigur, firma poate contesta rezilierea contractuală în instanță.

Fritz spune că e o răzbunare a firmei, pentru că i s-a dat certificat negativ pentru alt șantier. ”Pentru că l-am pus pe lista neagră a Primăriei Timișoara, un constructor se răzbună pe spatele copiilor. Prin mai multe canale au ajuns la noi declarații ale patronului firmei că nu vrea să finalizeze lucrarea în timpul campaniei electorale. Un cinism revoltător și un joc politic dus mult prea departe, împotriva timișorenilor. Bătaia de joc a constructorului față de banii publici e și mai greu de suportat, pentru că vorbim de o investiție așteptată de mii de copii și părinți. Îl va costa scump și nu va mai lucra cu primăria niciodată, dar de nerecuperat sunt nervii celor care depind de finalizarea șantierului”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Desigur, veștile sunt proaste pentru copii și cadre didactice, căci un proces ar însemna timp pierdut pentru investiție. Lucrarea de extindere e făcută doar în proporție de 70%. Primpria trebuie să liciteze finalizarea, adică ceea ce mai trebuie făcut: finisaje interioare, pasarelele de trecere între corpul D și clădirea existentă, montare instalații stingere incendiu și instalații electrice curenți slabi și amenajare terasă circulabilă. T.T.&CO Solaria Grup are un certificat negativ din vara anului 2022, pentru că a prezentat o asigurare falsă pentru reabilitarea Liceului Lenau, clădirea de pe Gheorghe Lazăr . Conform datelor financiare disponibile public, în 2022, firma a avut o medie de 20 de angajați.

LĂSAȚI UN MESAJ