DISTRIBUIȚI

Când ne gândim la profesorii care iau premii la nivel național, de multe ori ne gândim la cadre didactice de la școlile ”vânate”. Nu este însă cazul Adrianei Bălaj, cea care a primit în acest an titlul de profesor Merito. Tânăra predă istorie la Școlile Gimnaziale 1 și 4, în cartierele mai problematice ale Timișoarei, dar și la Școala Babel. După ani, încă nu este titulară pe post, dar asta nu o împiedică să-și facă meseria cu dedicație.

De când este profesoara, Adriana Bălaj a predat la Cărpiniș, în satul natal, la Checea, Iecea Mare, Grabaț, enauheim, Fibiș, Ghiroda, la clasele de gimnaziu ale Colegiului Dimitrei Leonida din Ronaț, la Școala Gimnazială nr. 16 sau la Comloșu Mare. Pentru Școala Gimnazială 1 (Școala Gimnazială 4 din Plopi este structură a Școlii de lângă Fabrica de bere), este profesor cu contract pe perioada viabilității postului. Vara viitoare, speră să poată da pentru titularizare șie ste lăudat de colegi. ”Am spus că profesorii nu caută școlile cele mai bune. Un profesor caută școli cu elevi. Noi suntem aici pentru elevi, indiferent că sunt școli mai bune sau mai puțin bune”, spune despre Adriana Bălaj inspectorul școlar general Marin Popescu.

Profesoara gestionează și clase simultane, în cartierul Plopi și în opt ani de carieră, nu a lăsat niciun copil corigent. ”Acest premiu nu este neapărat despre mine, că sunt cea mai bună. Este despre faptul că educația de claitate se poate face pentru fiecare elev, indiferent de mediul din care provine, Asta am vrut să demonstrez. În fața acestor copii trebuie să fie dascăli excelenți, care să facă o schimbare în viața lor. Dacă noi nu-i ajutăm, mediul din care provin sau educțaia precară se vor repeta și nu vor ieși din aceastp bulă. Mai sunt și alte exemple din județ. Eu sunt a patra care primește acest premiu. Asta arată că în Timiș sunt lucruri bune. Am fost surprinsă de premiu”, spune Adriana Bălaj.

După atâția ani de navete, profesoara de istorie putea alege și să dea concursul de Titularizare pentru un post ”plin”. Nu și-a dorit să plece însă de lângă elevii de la Școala Gimnazială nr. 1. Chiar dacă de multe ori, ei sunt și neascultători. ”Am dat examenul de Titularizare și am lua to notă bună. Am ales această școală pentru că simțeam că e nevoie de puțină schimbare. Școala nu a avut parte de profesori statornici pentru o perioadă mai lungă. Sunt câțiva titulari ai școlii, dar și profesori care au dat de dificultăți în a gesitona clasa sau în comunciarea cu părinții și au ales altceva”, mai spune tînăra profesoară.

Adriana Bălaj gestionează și pagina de Facebook ”History made fun”. Din Timiș, au mai luat distincția de profesor Merito profesoara de Fizică Simona Ivașcu, de la Liceul ”Grigore Moisil”, învățătoarea Andrada Mazilu, de la Liceul ”Nikolaus Lenau” și profesoara de Limba și literatura română Elena Jebelean, de la Colegiul Pedagogic ”Carmen Sylva”.

LĂSAȚI UN MESAJ