Luni după-masa a avut loc, la Cinema Victoria, lansarea programului cultural din anul 2023, într-un eveniment de o anvergură destul de modestă. De altfel, despre cât de plicitisitoare a fost prezentare, organizată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, a vorbit de la sine faptul că sala s-a golit continuu pe parcursul celor două ore.

Lansarea s-a făcut în singurul obiectiv de infrastructură care e terminat astăzi (!!!) pentru anul 2023, deoarece la celelalte cinematografe se mai lucrează, iar la Multplexity nici nu a început șantierul. Dominic Fritz a fost cel care a deschis evenimentul și a încercat, ca de obicei, să transmită un mesaj pozitiv. ”După ce ani de zile titlul de Capitală Culturală a fost mai degrabă ceva abstract, acum devine concret. Cea mai bună veste este că lucrăm împreună – echipa curatorială, Primăria Timișoara, Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, Asociația Timișoara 2023 și peste 200 de operatori culturali care implementează acest program. A doua veste bună e că ne-am ținut de cuvânt: noi nu am câștigat titlul pe vorbe goale, ci pe niște proiecte care acum devin realitate. Și mă bucur că am reușit să facem un program care se adresează tuturor, dar care urmează un fir roșu și ideea că fiecare are în interior o lumină cu care poate lumina orașul. Anul viitor este o șansă istorică pentru oraș, dar și pentru România. Este șansa transformării noastre ca oraș, comunitate și țară. Și aș vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 și să spunem că acest titlu nu a transformat doar viața culturală a orașului, ci a transformat întreg orașul”, a declarat Fritz.

Vor fi cel puțin 62 de evenimente și peste 1000 de momente culturale. Programul cuprinde zece coproducții internaționale, 15 programe noi, zece intervenții în spațiul public, peste 20 de expoziții, 12 filme documentare, în 20 de locații și zece destinații de export cultural. ”Vom avea în medie peste 30 de evenimente pe săptăână. În fiecare zi se vor întâmpla mai multe lucruri în oraș, de la teatru, la muzică, la dans, la spectacol, la poezie.Mă bucur enorm de mult că aceste venimente vor acoperi tot orașul. A fost gândit din start totul ca un evenimente care să se întâmple în comunicate. Vor fi epste 2500 de artiști timișoreni, români, din toată Europa. Vom avea 12 festivaluri de muzică, 15 festivaluri tematice”, a mai adăugat edilul. Evenimentele de deschidere vor avea loc în weekendul 17-19 februarie, destul de târziu ales. Prin comparație, la Novi Sad, în 2021, deschiderea a fost de Revelionul sârbesc, la mijloc de ianuarie.

Alin Nica, președintele CJT, nu a fost prezent nici măcar la acest eveniment. L-a trimis în schimb pe consilierul său personal, de altfel, și foarte în temă pe subiect, fostul viceprimar și actual consilier local PNL, Dan Diaconu. ”Desigur, evenimentele sunt aici, în Timișoara, dar cu siguranță vor iradia în tot județul. Dincolo de dimensiunea culturală, ne așteptăm să avem o dimensiune economică și socială. Timișoara are șansa unică să devină un punct important îîn intreaga regiune, ceea ce înseamnă beneficii majore. Sunt convins că anul 2023 va fi unul de care vom fi mândri cu toții, care își va atinge scopul de a fi de mândri să ne atingem scopul ca instituții, ca operatori culturali, ca o întreagă comunitate, în județul Timiș și, de ce nu, în întreg Banatul”, a spus Diaconu.

Din partea Ministerului Culturii a fost prezent doar secretarul de stat Andras Demeter, căci, se pare, ministrul PSD Lucian Romașcanu nu  a putut onora evenimentul cu prezența. ”Timișoara 2023 e o muncă de mulți ani, iar dosarul de candidatură a fost lucrat foarte bine, din moment ce a reușit să se remarce printre atâtea alte dosare. Sunt convins că programul cultural prezentat azi va reuși să stârnească suficient interes încât Timișoara să fie destinație pentru toată Europa începând din 2023”, a punctat Andras Demeter.

Calendarul evenimentelor a fost prezentat însă fără date foarte clare, mai mult cu o trasare a unor linii generale. Sala s-a și golit foarte mult până spre final, mai ales că a fost și o pauză, când multă lume a putut părăsi sala. Aspect neonorant pentru organizatori. Deocamdată, nici data exactă a a închiderii nu se știe exact, fiind însă, cândva, spre finalul de an. Astăzi s-a lansat site-ul oficial. Mâine se va lansa calendarul oficial al celuilalt oraș care va fi capitala europeană a culturii în 2023, Elefsina (Eleusina), oraș din Grecia.

LĂSAȚI UN MESAJ