DISTRIBUIȚI

Ieri,, 18 iunie, s-a marcat Ziua Gastronomiei Durabile, stabilită din 2016, ca urmare a unei decizii ONU. Cu această ocazie, organizatorii anunță că programul LA PAS revine și anul acesta în Timișoara.

Programul La Pas își propune să valorifice patrimoniul gastronomic cultural prin mai multe evenimente culturale. De remarcat că inițiativa face aprte din calendarul de evenimente din programul cultural pentru anul 2023. Organizatori sunt cei de la Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare din Timisoara in 2018. Se va promova gastronomia locală prin principiile slow-food (bun, curat și etic), dar și dezvoltarea competentelor de consum responsabil in randul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, incurajarea de politici publice care sa favorizeze modele de dezvoltare sustenabila si o cultura a sustenabilitatii in randul oamenilor.

În acest an, vor fi trei evenimente: Festivalul LA PAS”, competitia „Gustul ca patrimoniu”, programul educational si „LA PAS prin cartiere”. Vor fi abordate temele de actuale ale acesto vremuri: schimbările climatice, poluarea și risipa alimentară. ”Programul LA PAS este in primul rand un program de dezvoltare comunitara, prin care urmarim dezvoltarea unei culturi a sustenabilitatii, prin respectarea unui set de principii, precum: evitarea risipei de resurse (timp, cunostinte, resurse materiale), promovarea economiei colaborative si solidare, urmarirea unui impact multidimensional, abordarea participativa”, spune Mihaela Vetan, președintele Asociației CRIES.

Cronologic, primul eveniment va fi ”LA PAS prin cartiere”, în această vară. În cartiere se vor organiza evenimente publice de promovare a produselor artizanale, a producatorilor locali si a consumului responsabil. Festivalul LA PAS e programat în perioada 23-25 septembrie în Parcul Rozelor și va promova producția și consumul sustenabil. Vor fi artizani și consumatori din întreaga Europa și se vor promova producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu. În fine, tot în toamnă va avea loc evenimentul „Gustul ca patrimoniu”, prin care gastronomia va fi promovată ca parte a patrimoniului cultural imaterial.

foto: Sebastian Tătaru

LĂSAȚI UN MESAJ