Nu este o noutate că anul capitalei culturale europene și, ulterior, 2024, a atras aici și diferite inițiative culturale făcute de oameni care nu au nicio legătură cu Timișoara. Drept dovadă și inițiativa ”mind moving” (mișcă mintea, traducere aproximativă), în care aflăm că ar exista ”spitalul de Psihiatrie Louis Țurcanu Timișoara”.
Așadar, deși Timișoara nu are un spital de psihiatrie propriu, căci locațiile pentru cie cu probleme neuropsihiatrice sunt în Gătaia și Jebel, ”bietul” Spital Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” a ajuns să fie botezat, doar din „vina” de a avea o secție de Psihitrie, pe strada Corbului, lângă Liceul Economic. Acest lucru nu ar trebui să ne mire, căci anul 2023 a însemnat ”liber” la finanțări pentru tot felul de proiecte făcute de oameni fără tangențe cu Timișoara. În acest caz, mind moving e realizat de două asociații din București: Asociația Entuziart și Areal – Spațiu pentru Dezvoltare Coregrafică. Iar comunicatul cu gafa este trimis presei de Anca Spiridon, PR ce a colaborat și Asociația Timișoara 2023.
Proiectul mind movign este unul de terapieprin artă, țințit pe partea de sănătate mintală. În iunie anul acesta, la gala Ro-Cultura, a primit premiul ”Culture is therapy” (Cultura e terapie). la Timișoara va fi adusă o instalație performativă, dar nu se menționeaxă clar când, ci că până atunci, se organizează un flashmob performativ și un atliler cu rol de audiție pentru un nou performer în cadrul instalației. Desfășurat pe alrg din decembrie 2022 în februarie 2024, mind moving a însemnat 48 de ateliere și spectacole de improvizație de dans contemporan în 2 spitale de psihiatrie din țară, o rezidență de creație și o instalație performativă la care publicul a putut participa în București și în Norvegia.
Proiectul sosește acum la Timișoara. Flashmobul Falling Grounds (Pământuri ce cad, traducere aproximativă) va avea loc în 16 și 17 august, al Celebrarea Orașului, în Parcul Central. Tema de bază e că nu suntem singuri în fața problemelor. Alexandra Gîrbea e coregrafa ce se ocupă de flashmob. Se caută performeri, atât amatori, cât și profesioniști, până la 1 august. Se vor face patru ateliere de pregătire: 7 august, ora 19, 10 august, ora 13, 11 august, ora 19, 16 august, ora 11, toate la Sala Rotundă a FITT, la Casa Tieneretului, cu durata de 3 ore fiecare. Flashmoburile vor fi în 16 august, ora 17, și 17 august, ora 10. Înscrierile se fac aici.
Se organizează la Timișoara și un atelier intensiv de expresivitate și tehnică de dans contemporan, ținut de coregrafele Cristina Lilienfeld și Alexandra Bălășoiu. Participanții vor intra în contact cu tehnicile mind moving, dar cu ajutorul atelierului se va selecta și noul membru ce va perpetua proiectul în Timișoara. ”Pentru mine, mind-moving este un teritoriu în plină expansiune, în care îmi doresc să atrag cât mai mulți profesioniști și visători către o comunitate mai incluzivă. Sper că aceste formate de atelier aduse la Timișoara și colaborarea cu profesioniști din scena locală vor deschide noi orizonturi în ceea ce privește lucrul artistic la nivel local în acest domeniu atât de fragil și necesar al sănătății mintale”, spune Alexandra Bălășoiu despre proiect.
Ar urma să mai fie reprezentații la 1 și 3 noiembrie la Timișoara. Între 29-31 octombrie, se va aprticipa minimum trei ateleire de dans și artă, cu invittația de la Spitalul „Louis Țurcanu”, despre care inițiatorii și promotirii proiectului cred căe spital de psihitrie. Perfomerul va fi remunerat, iar transportul și cazare pentru repeitțiile de la București se vor deconta. Atelierul va fi tot al FITT, în 15 augus,t între orele 13-16. Termenul-limită de înscriere e 5 august, ora 23:59, aici.
Proiecutl prin care un spitald e copii a ajuns transformat în comunicare în spitald e nebuni e finanțat de Centrul de Proiect și beneficiază, pe această cale, de fonduri de Administrația Fondului Cultural Național.