DISTRIBUIȚI

Senatoarea de Timiș Alina Gorghiu vrea să promoveze un proiect de lege cu obligativitatea brățărilor electronice pentru cei acuzați de violență domestică și victime. Proiectul, cu o idee născută demult, a fost avizat de juriștii Parlamentului.

Alin Gorghiu punctează că avizarea e un succes de etapă. ”Succes de etapă în Parlament privind brățările electronice pentru agresorii din cazurile cu violență domestică. Nimeni nu merită o viață trăită în teamă, nicio familie nu trebuie să devină teatru de război. Cu atât mai mult cu cât, în cazurile de violență domestică, există ordin de protecție emis. Este și motivul pentru care, astăzi, mulțumesc deputaților juriști pentru raportul favorabil la inițiativa care reglementează folosirea brățărilor electronice pentru aceia care vor să-și impună propria lege în familie cu pumnii sau cu răni cauzatoare de moarte. Acest succes de etapă pentru definitivarea procedurii parlamentare în această speță arată că majoritatea sănătoasă a actualului Parlament legiferează în folosul cetățeanului”, spune parlamentara PNL.

Desigur, proiectul mai trebuie să treacă și testul final, și anume, votul în Legislativul României. ”Acest succes de etapă pentru definitivarea procedurii parlamentare în această speță arată că majoritatea sănătoasă a actualului Parlament legiferează în folosul cetățeanului. Monitorizarea cu ajutorul brățărilor electronice, care ar trebui să îi facă pe agresori să respecte ordinele de protecție, a fost un subiect fierbinte mai bine de un deceniu, fără însă a avea și o finalitatea. Ceea ce s-a întâmplat azi la Comisia juridică este luminița de la capătul tunelului. Rămâne doar votul în plenul Camerei pentru a avea în sfârșit o lege care poate aduce o revoluție în sistemul de protecție al victimelor violenței domestice”, a punctat Gorghiu.

Victimele vor trebui să poartă și ele brățări. ”Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta. „Brățările electronice” vor schimba radical regulile jocului în domeniul legislației protecției victimelor domestice. Aștept cu nerăbdare votul în plenul Camerei. Cu toții merităm o viață sigură și demnă acasă!”, a mai explicat senatoarea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ