DISTRIBUIȚI

Senatoarea PNL de Timiș Alina Gorghiu a depus un proiect de lege prin care infracțiunile din zona agresiunii sexuale, a torturii și a traficului de persoane să nu mai poată fi prescrise. Astăzi, legea a fost votată în Parlamentul României.

Alin Gorghiu crede că noua lege va micșoarea numărul agresiunilor sexuale asupra minorilor, dar și traficul de carne vie. ”Sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu. Autorii acestor infracțiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârșirea faptei. Parlamentul a votat în acest sens. Este un alt semnal important care confirmă că pentru actuala majoritate, siguranța oamenilor, în special a minorilor, este o prioritate. Și șansa României de a nu mai avea cazuri de genul celor de la Țăndărei sau cauze de genul Al-Nashiri contra României, dar și de a nu mai vedea țara noastră în top la capitolul agresiuni sexuale mpotriva minorilor sau la numărul de persoane traficate”, crede liberala.

Proiectul de lege a fost făcut de Gorghiu, ajutată de alți doi deputați. ”Proiectul legislativ votat azi în Camera decizională, și mulțumesc colegilor deputați pentru solidaritate, l-am inițiat împreună cu Iulia Scântei și Andronache Gabriel, cu un scop precis: de a asigura dreptul la îndeplinirea actului de justiție pentru victimele infracțiunilor menționate. Era nevoie de aceste modificări în Codul penal. Pentru că victimele necesită o atenție sporită din partea legiuitorului. Ne-am asumat că vom face legi bune. Și ne ținem de promisiune!”, punctate parlamentara.

O schimbare importantă e că cei care nu denunță faptele din sfera agresiunilor sexuale riscă să ajungă la închisoare. ”Pe lângă trecerea unor fapte penale grave în sfera infracțiunilor imprescriptibile, proiectul instituie pedepsirea cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani, a celor care nu denunță faptele de agresiune sexuală, de trafic și exploatare săvârșite împotriva minorilor. Se elimină astfel situațiile în care termenele de prescripție se împlinesc înainte ca dosarele să poată fi soluționate, iar autorii pedepsiți”, a mai explicat Alina Gorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ