DISTRIBUIȚI

PSD nu se poate apropia cu niciun membru de funcția de primar al Timișoara, iar această impotență a social-democraților este tot mai clară în bâlbâielile la desemnare unui candidat la Primăria Municipiului Timișoara. După ce în ultimi ani s-au anunțat candidați, președintele actual al partidului, Alfred Simonis, a dat înapoi când a fost întrebat de candidat.

În 2019, organizația PSD Timișoara l-a anunțat pe Marius craina drept candidat. Ulterior, ”misterios”, Craina a trecut la PRO România și PSD Timiș a dat comunicat oficial că îl va susține pe Adrian Orza, cel care acum este consilier local independent, la funcția de primar. Ulterior, Craina a declarat că fostul președinte de partid, Călin Dobra, nu l-a dorit drept candidat la ceea ce PSD nu a putut obține niciodată în existența sa: șefia capitalei Banatului. Deja desemnarea lui Orza e o mare înfrângere, pentru că arată că PSD, cel mai mare partid din România și majoritar în Parlament, nu e în stare să aibă un candidat cu șanse reale să se bată cu Robu. De asemenea, să nu uităm (chiar dacă părțile implicate au uitat) că Orza a fost țărănist, partid rival social-democraților.

Întrebat de candidat, Simonis nu a rostit numele lui Orza, dar l-a descris neasumat. De ceva vreme, Orza oricum face o opoziție clară în Consiliul Local Timișoara la primar, fiind un joc politic evident, de multe ori cu luări de poziției total lipsite de argumente. ”Vă garantez că cel care va fi candidatul susţinut de PSD se va bate de la egal la egal cu actualul primar. Timişoara nu are nevoie de experimente, e important ca pe acest post să vină un om care a mai condus în domeniul administrativ. Putem estima, în urma analizelor, că un membru PSD s-ar putea să nu convingă şi să câştige în Timişoara. Nu e un orgoliu de partid, e interesul oraşului ca Robu să plece, e un primar mediocru, dar trebuie să ne asigurăm că nu vine cineva să facă şi mai rău. Săptămâna viitoare vom definitiva. Vă asigur că luăm în serios alegerile pentru acest post, pe măsurătorile făcute de noi, dacă suntem inteligenţi, dacă stabilim un candidat care nu depinde de orgoliul de partid putem să avem un primar”, a dat-, pe după cireș, Simonis.

Pentru Consiliul Județean Timiș candidatul rămîne Călin Dobra, cel ep care Simonis a reușit să-l îndepărteze de la șefia PSD Timiș. Rămâne ”enigma” pentru ce partid va candida Titu Bojin,  consilier județean ales pe listele UNPR, partid absorbit de PSD la nivel național. Bojin va candida sigur, motiv pentru care a făcut un pas în spate la ABA Banat, doar de formă, pentru a candida legal. ”Dobra e desemnat candidatul PSD la CJT. Nu se va întâmpla aşa ceva, el nu va fi schimbat. Desigur, aşa ceva e posibil doar poate că nu mai vrea Dobra să candideze. Avem decizii luate în Comitetul Executiv, Dobra este candidatul nostru, dar, în acelaşi timp, cred că Bojin  ar fi un câștig pentru echipa noastră”, a punctat Simonis.

În fine. un subiect adus în discuție doar de complezență e alianța cu PRO România, una care în Timiș nu are cum să se realizeze, dat fiind faptul că liderii celor două partide nu se agreează. Întrebat de chestiune, Simonis i-a și ironizat. ”Nu vă așteptați ca un partiduleț să pună condițiile. Condițiile le punem noi, suntem un partid mare”, a spus Simonis.

Întrebat și de tema primarilor pierduți, liderul social-democrat nu a putut face altceva decât să înghită în sec. ”Asta e dinamica vieții. Unii se mai și retrag”, a spus deputatul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ