Sâmbătă, sunt 34 de ani de când la Timișoara a izbucnit Revoluția română. Pentru a marca acest moment important din istoria noastră, la Filarmonica Banatul s-a pregătit un eveniment special, Laboratorul de idei și sunete In Memoriam.
Evenimentul nu va avea doar o componentă muzicală. Invitații speciali sunt Emil Hurezeanu și Neculai Constantin Munteanu, foști director și realizator la Radio Europa Liberă. Ei vor rememora, de la ora 19, sâmbătă, în Sala Capitol, tumultul acelor zile. Ulterior, va începe concertul Recviem, gândit de dirijorul Gabriel Bebeșelea, cu muzica așapte compozitori din șapte state din Europa Centrală și de Est: Polonia, Cehia, Slovacia, Germania de Est, Ungaria, Bulgaria și România. Iată repertoriul: Zygmunt Krauze (Polonia) cu ”Introitus”, Martin Smolka (Cehia) cu ”Sequentia”, Iris Szeghy (Slovacia), cu ”Offertorio”, Sven Helbig (Germania de Est” cu ”Sanctus”, Laszlo Tihany (Ungaria), cu ”Agnus Dei”, Dobrinka Tabakova (Bulgaria” cu ”Communio” și Dan Dediu (România) cu ”Responsorium”.
Toți compozitorii vor vi prezenți la Timișoara, la premiera absolută a lucrării. ”Lucrarea intitulată Recviem In Memoriam a pornit de la două recviemuri-etalon, nu întâmplător programate la Filarmonica Banatul în ultimele două stagiuni: Recviemul lui Giuseppe Verdi și Recviemul de război al lui Benjamin Britten.Ideea ca mai mulți compozitori să-și unească eforturile creatoare pentru a compune un Recviem, aparține lui Giuseppe Verdi, care dorea ca la prima comemorare a decesului lui Gioachino Rossini să i se cânte această Misă liturgică (Messa per Rossini) la Bazilica San Petronio din Bologna. Pentru aceasta, a luat legătura cu cei mai importanți 12 compozitori italieni care au trimis rapid editorului Giulio Ricordi partiturile lor”, explică Gabriel Bebeșelea.
Ca de obicei, pe scenă va fi Corul „Ion Românu”, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul. Vor cânta soprana Luiza Fatyol, mezzosoprana Martiniana Antonie, tenorul Marius Budoiu, basul Adrian Sâmpetrean, toți dirijiți de Gabriel Bebeșelea. Corul va fi condus de maestrul Iosif Todea, ca de obicei. ”De la celălalt model, Recviemul de război de Benjamin Britten, a fost preluată o altă idee: compozitorul ceruse aprobare pentru ca pe lângă textul latin, să utilizeze și poezii în limba engleză ale lui Wilfred Owen, ucis în Primul Război Mondial. Cei șapte compozitori au fost rugați să includă, pe lângă textul latin, un text pe care-l consideră relevant în limba lor națională. Astfel, acest recviem va fi în opt limbi, un adevărat exemplu de unitate prin diversitate”, a mai explicat Gabriel Bebeșelea.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro.