La 25 iunie 2024, consilierii locali au votat cu 18 voturi (care nu ne-au fost comunicate nici până în prezent, dșei nu era vot secret) premisele ca în viitor, Colterm să nu se mai ocupă și de distribuția agentului termic, doar de producție. De atunci, consilierul local PSD Radu Țoancă i-a transmis edilului succes în negocierile cu OMV Petrom, care iată, acum sunt și asumate.
Consilierii locali vor vota un memorandum pentru un aprteneriat cu OMV Petrom. Iată ce ne spune primăria: ”Municipiul Timișoara și OMV Petrom au în vedere un parteneriat strategic pentru evaluarea posibilităților de încălzire a orașului cu energie geotermală. Astfel, Consiliul Local va vota, în următoarea ședință, un memorandum de înțelegere pentru implementarea «Proiectului Geotermal». Acesta se bazează pe o tehnologie inovatoare, care captează căldura din stratul de roci”, spune primăria. Am păstrat greșeala gramaticala de a scrie ”consiliu local” (substantin comun!) cu majusculă, pentru a arătat cum useriștii tot vor să-și impună nou-vorba orwelliană.
Desigur, Fritz laudă inițiativa. ”Realizarea acestui proiect geotermal ar fi un pas important în istoria sistemului de termoficare spre retehnologizare și energie verde. Mă bucur că, după un proces de analiză care a durat peste doi ani, suntem în punctul în care încheiem acest protocol cu una dintre cele mai puternice firme de energie de pe piața europeană. Cred în viitorul sistemului de termoficare al Timișoarei”, spune edilul.
Iată ce spunea Țoancă la 25 iunie: ”Mult succes în negocierile cu OMV, domnule primar. Ghici ciupercă ce-i”, spunea atunci Țoancă. Altfel, social-democratul nu va mai fi, de luna viitoare, consilier local, ci județean. O ”promovare” probabil, pentru a nu mai deranja vreodată verbal (și mai puțin la vot) ”blatul” Simonis-Fritz. Așa cum se făceau ”promovările” în stil ”securist”: tinerii capabilie dar nu și comozi erau trimiși prin străinătate, dacă ne este eprmisă gluma redacțională.
Cât despre cum va evolua povestea cu OMV și ce căldura se va capta din ce roci, cum, când, și mai ales, la ce preț, vom vedea în viitorul pe termen mediu.