Se apropie anul 2023, iar într-un Timiș tot mai conflictual din punct de vedere politic, și acest subiect a devenit temă de campanie electorală. Ruben Lațcău și Raul Trifan acuză CJT că va folosi banii de la nivel național pentru evenimente câmpenești în afara orașului, iar Alin Nica contraatacă în termeni duri.

Viceprimarul spune că, până acum, Gvuernul și Ministerul Culturii nu au deontat facturi, ci doar au promis bani pentru 2023. El a atacat și CJT cuj această ocazie.  ”Guvernul a înaintate 0 lei, iar Ministerul Culturii a finanțat cu 0 lei, atât pe infrastructură, cât și ep agenda culturală. Primăria a trimis facturile, iar ministerul a refuzat să plătească. Prima dată au  spus că lipsea o hârtie, apoi au mai cerut date, a rteia oară nu am înțeles motivația și astfel, în cinci ani și jumătate s-au denoctat 0 lei. 80-90% dintre pregătirile pentru Capitala Culturală s-au finanțat de primărie, prin Centrul de Proiecte. Singurul obiectiv finanțat de CJT care a murit înainte de a se naște e reabilitarea Muzeului Banatului (n.r. Castelul Huniade). Mă bucur că i-am concins în ceasul al 12-lea pe cei de la CJT să nu-și facă propria capitală. I-am convins să avem un program comun”, a spus Lațcău.

În forma votată de Senat pentru legea prin care se va finanța Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2023, doar jumătate din bani revin municipalității, iar resutl merg spre CJT și teatrul Național. Raoul Trifna speră ca la Camera Deputaților să se ”umble” la procente. „Nimeni nu a votat împotriva în afara mea, nici măcar parlamentarii de Timiș de la PSD și PNL. Proiectul merge spre Camera Deputaților. Eu îmi voi susține amendamentele. Poate aoclo vom găsi o logică și bun-simț să vedem ce formă merge spre promulgare. În această formă se pot finanța și proiectele care nu sunt în bidbook. Este o anexă neoficială în care în orașele din județ se organizează tot felul de chermeze”, a declarat Trifan.

Alin Nica a simțit neovia să dea o replică foarte tăioasă. ”Refuz să amestec politica în Programul Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, deși reprezentații Primăriei și cei ai USR intoxică presa și spațiul public cu informații fără vreo legătură cu adevărul. În mod normal nu răspund provocărilor lansate de diverși analfabeți funcțional, certați cu școala, chiar dacă ocupă funcții în administrație sau Parlament, însă, astăzi, mă văd nevoit să reactionez deoarece perseverenţa lor diabolică de a răspândi neadevăruri poate afecta percepția publică. Consiliul Județean Timiș, din banii alocați pentru Capitală Europeană nu va finanța investiții sau proiecte culturale în județ. Banii din bugetul județean cât și cei gestionați de CJ în numele Ministerului Culturii merg în integralitate către Timișoara. Rolul Consiliului Județean a crescut în cadrul Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii deoarece Primăria a eșuat lamentabil, în mod repetat. Consiliul Județean a intervenit să salveze titlul, fapt dovedit de investițiile și proiectele culturale aduse în Bidbook. Consiliul Județean, alături de Fundația Art Encounters și Centrul Cultural Francez, prin Muzeul Național de Artă, organizează Expozitia Brâncuși, punctul culminant al întregului program al Capitalei Europene. Printre proiectele propuse și gestionate de Primărie nu se află nimic similar ca valoare culturală, capacitate managerială sau efort financiar. Fără Brâncuși, fără Brauner, fără Paul Neagu, fără Festivalul Internațional de Literatură sau fără Festivalul JAZZx – toate acțiuni finanțate de Consiliul Județean – Timișoara ar fi rămas în 2023 cu niște acțiuni mediocre de cartier trecute pe furiș de Primărie în Bidbook-ul actualizat „noaptea ca hoții”. Am stabilit un consens cu Primăria ca să avem un minim acces și control pe Bidbook căci vuia Timișoara că USR visează să transforme proiecțelele lor de 50 de oameni per eveniment în oportunități electorale pe cartiere”, a transmis Nica.

Nica spune și despre lucrările de la Muzeul de artă, Bastionul Theresia și proiectul unui hangar mare la Cioca, pentru a ”acoperi” cumva eșecul cât casă de la Castelul Huniade, pentru care sunt de vină și administrațiile județene precedente.  ”În ceea ce privește investițiile în infrastructură culturală, Consiliul Județean aduce Muzeul Național Artă la standarde internaționale de expunere a unor opere de artă de categoria tezaur. În zona de vest a României nu mai există ceva similar. Tot Consiliul Județean, pentru TM2023, investește în spații expoziționale și într-un loc special destinat medierii culturale pentru copii deoarece credem că e important ca toți timișorenii, mici și mari, părinți, bunici și profesori să se bucure de titlul Timișoarei. Consiliul Județean are în plan realizarea HANGAir la Aerodromul Cioca deoarece Primăria dă din umeri când antreprenorii culturali și organizatorii de evenimente cer spații. Instituția în numele căreia vorbește viceprimarul pe la conferințe USR a rugat Consiliul Județean, să îi ajute cu locații pe operatorii culturali pentru că Primăria nu are și nu poate să facă. Am zis atunci că ne mai gândim și probabil le vom da deoarece nu merită cultura să sufere din cauza incapacității lor. Ce prezintă acum USR ca investiție în infrastructura culturală este în întregime rodul administrației precedente. Ei s-au trezit să pună cireașa pe tort și panglica la cinematograf. Bastionul Theresia, partea gestionată de Consiliul Județean, a renăscut în urma unui plan de revitalizare, în timp ce partea Primăriei zace sub grafitti și povara nepăsării”, mai spune Nica.

Președintele CJT termină cu o notă de mare ”aroganță”. „S-a tot insistat prin advertoriale plătite de USR că se duc banii de la Capitala Europeană către Ciacova, Gătaia și Sânnicolau Mare. Este o minciună sfruntată împletită cu multă rea voință. Singurul firicel de adevăr în această poveste este că proiectul Retracing Bartók, proiect curatoriat de pianistul și compozitorul Lucian Ban, artist de origine română stabilit la New York, va include un concert la Castelul Nako, în Sânnicolau Mare, locul de naștere al marelui compozitor Béla Bartók. Îmi cer scuze că Béla Bartók s-a născut la Sânnicolau Mare și că nu putem muta Retracing Bartók la Dumbrăvița unde este primar USR. Inițiativele puerile, nedocumentate, aduse în spațiul public doar pentru un efemer câștig electoral riscă să dinamiteze coerența și buna implementare a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Sper ca măcar în ultimul ceas, USR să renunțe la apucăturile schizoide și să înțeleagă că nu e posibil ca Dominic Fritz, în calitate de primar USR, să semneze consensul cu mâna dreaptă, iar cu stânga, în calitate de președinte USR Timiș, să aprobe atacuri care distrug percepția publicului asupra unui titlu atât de important””, a conchis Nica, într-o replică kilometrică.

LĂSAȚI UN MESAJ