Zece imițiative vor primi finanțare printr-un proiect derulat de Fundația Comunitară Timișoara, alături de Lidl. În total, granturile pentru Timișoara din cadrul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” însumează 246.000 de lei, iar printre proiectele finanțate se numără inițiative centrate pe risipa alimentară, protejarea biodiversității și valorificarea spațiilor din cartiere.
Direcțiile strategice ale proiecutlui sunt trei: reconectarea locuitorilor orașului în contextul efectelor pandemiei Covid-19; educația inter-generațională, cu respectarea regulilor de distanțare fizică ce vor fi aplicabile în momentul implementării proiectelor; îmbunătățirea spaţiului public și desfășurarea activităților în spațiul urban comun. de exemplu, cu spații pe malul canalului Bega, alte spații comunitare în cartiere, spații publice sau incinte care pot fi folosite de către public pe teritoriul unităților de învățământ sau a altor instituții publice/universități unde publicul nu are momentan acces. Apelul a fost lansat în 19 mai și s-au depus 11 proiecte. Șase dintre ele vor primi finanațre integrală, alte patru, parțială, ia runul este pe lista de rezervă. Cei care au depus cereri au putut lua parte la sesiuni online de îndrumare și întâlniri individuale de feed-back.
Unul dintre cele șase proiecte cu finanțare integrală este „Stop risipa alimentară!” , al Asociației INTERSECT. Alt proiect de pe această listă este „Detectivii biodiversității urbane” al Asociației Dispora Locală. Grupul de iniţiativă NOI în Traian a depus un proiect despre piese de teatru și revitalizarea mobilierului urban din decăzuta Piață Traian. Proiectul „Lunca naturală urbană Bega”, al Fundației Academica își propune să carteze biodiversitatea de pe malurile Begăi, în zona Ghiroda și Plopi. Există și un proiect dedicat cartierului Iosefin, IoseFIM – Aducem Comunitățile din Iosefin Împreună”, al Asociației LOGS – Grup de Inițiative Sociale. De asemenea, alt proiect e dedict podurilor din Timișoara, despus de ”. Grupul de iniţiativă Croșetăm povești și poduri , care se va concetra în special pe zoan Uzinei de apă.
Vor mai primi finanțare parțială proeictele depuse de Seismo Lab, Asociaţia Ceva de spus, Fundația de Abilitare Speranța şi Asociaţia de la 4) . Juriul a fost format din Oana Bajka, manager de proiecte, Institutul Intercultural Timișoara; Rudolf Gräf, arhitect și urbanist, reprezentant al Primăriei Municipiului Timișoara; Violeta Mihalache, director, Asociaţia Urban Survey; Raluca Rusu, peisagist, membră a grupului Studio Peisaj; Oana Simionescu, arhitectă şi membră în Boardul Fundaţiei Comunitare Timişoara şi reprezentanți Lidl România.
Proiectele trebuie implementate în perioada 15 iulie 2021 – 31 decembrie 2022. „Apreciem curajul organizațiilor și grupurilor de inițiativă să iasă în spațiul public al orașului cu activități care îmbină pasiunea pentru mediu și educația intergenerațională. Ultimul an ne-a încercat din greu pe toți și ne bucurăm că există energie civică pe care o putem susține pentru a ne (re)conecta între noi și cu orașul după lungile perioade de restricții și izolare”, a spus Teodora Borghoff, Director programe la Fundația Comunitară Timișoara.
În România, proiectul se desfășiară în cinci orașe, cu un fond total de 1.230.000 de lei.