DISTRIBUIȚI

Și anul acesta, la începutul lunii iulie, centrul Timișoarei va răsuna pe ritmuri de jazz, cu ocazia festivalului ajuns deja la ediția a VIII-a. La JazzTM vor urca pe scenă și cei de la Orchestra Națională Simfonică a României, dirijați de celebrul Cristian Măcelaru, timișorean laureat recent la Premiile Grammy.

Cristian Măcelaru și-a început cariera la Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor al aceleiași orchestre. Luna trecută, Măcelaru a fost premiat alături de violonista Nicola Benedetti pentru concertul de vioară “Marsalis: Fiddle Dance Suite”, interpretat alături de Orchestra din Philadelphia. Orchestra Națională Simfonică a României este un proiect început în 2015, de către cei care au făcut parte din Orchestra României de Tineret și au susținut concerte în Sofia, Linz, Salzburg, Paris, Lyon, Rouen, Geneva și Lille.

Pe lângă participarea din țară, și cea internațională are nume grele. Herbie Hancock este anunțat și el de organizatori. Câștigător a 14 premi Grammy, este considerat o adevărată legendă a muzicii moderne și abordează genuri precum precum jazz-ul electronic, muzica acustică și R&B-ul. De asemenea, la Timișoara vor sosi și cei de la Jazz at Lincoln Orchestra, manageriați de Wynton Marsalis. Din 1982, Marsalis a câștigat nouă premii Grammy, iar în 1983 a fost singurul artist care a luat două asemenea premii în același an, și pentru jazz, și pentru muzică clasică. Cât despre orchestra în sine, cuprinde 15 dintre cei mai cunoscuți soliști de jazz la nivel mondial.

Alte nume mari care vor urca pe scena JazzTM sunt GoGo Penguin, supranumiți ”Radiohead ai jazz-ului britanic”, care îmbină jazz, rock, cu influențe minimal, Ezra Collective, care îmbină genuri precum jazz, afrobeat, hip-hop, grime și R&B, pianistul Ashley Henry, directorul muzical al Jazz Cafe Londra și Ronnie Scotts, Bokanté, dublu laureat al premiilor Grammy, Alfa Mist, care a trecut de la grime și hip-hop la jazz, saxofonista Nubya Garcia, care are o mulțime de premii, sau Theon Cross, compozitor ce îmbină free jazz cu dub, soca, hip-hop, grime și altesunete din diaspora afro-caraibeană.

Accesul la JazzTM va fi gratuit. Festivalul este o co-producție a Primăriei Municipiului Timișoara x PLAI.

foto: Virgil Oprina

 

LĂSAȚI UN MESAJ