Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara va încheia magistral anul 2022, chiar înainte de cel în care suntem capitală europeană a culturii. Trei spectacole cu texte de Ion Luca Caragiale vor avea premiera luna viitoare: ”Conu Leonida față cu Reacțiunea”, ”Amintiri din eppca de școală” și ”Breaking news”.

Cu premiera chiar de 1 Decembrie, ”Conu Leonida față cu Reacțiunea” este un spectacol de Felix Alexa, care nu e doar regizor, ci e și epdagog de teatru. A montat în teatre și a predat în universități din toată lumea, la Paris, Zagreb, Seul, Beijing, Shanghai, New Delhi, Singapore sau Sidney, iar Petre Brook, cuc are a colaborat mult timp, și-a pus amprenta asupra sa. Claudia Ieremia și Ion Rizea joacă rolulile Eftimiței și a lui Leonida, iar Matei Chioariu și Alina Ilea ale saftei și Mițu, prima nevasta. Spectacolele vor fi în 1 și 13 dcembrie, la Sala Mare.

”Amintiri din epoca de școală”, este regizată de Ion-Ardeal Ieremia, cu un scenariu al Mihaelei Michailov, cu tema centrală anii de școală și memoria afectivă. În rolurile principale sunt tinerii actori Alina Spiridon și Darius Zet, iar scenografia este semnată de Inocențiu Ieremia. Muzicianul timișorean Horea Crișovan semnează sound-designul. Reprezentațile vor fi în 13 și 14 decembrie, la Studio Uțu.

În fine, ”Breaking News” este o revernță adusă marelui dramaturg, cu un text al Mihaela Lichiardopol în care apar pasaje din Caragiale despre mass-media. Din distribuței fac parte Cătălin Ursu, Romeo Ioan, Cristian Szekeres, Daniela Bostan, Alecu Reus, Ana-Maria Pandele Andone, Iuliana Crăescu, Andrei Chifu și Ana Maria Cojocaru, iar scenografia o asigură Gabriela Strugaru-Popa. Piesa se joacă în 20 și 21 decembrie, la Studio Uțu.

Spectacolele încep la ora 19. Biletele sunt disponibile pe www.tntimisoara.com sau la Agenția Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11 – 19, tel. 0256 201 117.

 

LĂSAȚI UN MESAJ