DISTRIBUIȚI

Nu departe de Timișoara, la Novi Sad, chiar de Revelionul sârbesc, a avut loc ceremonia de deschidere a exercițiului de capitala culturală europeană, care a început în orașul plav. Au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților județene din Timiș, pentru că aici se va preda ștafeta, peste un an.

La Novi Sad ar fi trebuit să fie și președintele CJT, Alin Nica, dar și vicele Alexandru Proteasa, dar ei au fost depistația pozitiv la coronavirus miercuri, așa că acum sunt în izolare.Astfel, delegațai CJT, compusă din angajați care se ocupă de parte de turism, a fost condusă de administratorul public Marian Vasile. ”Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, a declarat Proteasa.

Membrii delegației au purtat discuții cu reprezentanți ai delegațiilor UE, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei. La evenimentul în aer liber se vede cum cei de la CJT nu purtau mască de protecție. Vizita a avut un caracter de schimb de experiență de și bune practici pentru anul 2023, atât în ceea ce privește organizarea evenimentului de deschidere, dar și desfășurare evenimentelor pe tot parcursul anului. Pentru anul 2023, principalii finanțatori ai programului cultural sunt Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii. CJT contribuie cu aproape 5 milioane de euro, potrivit reprezentanților instituției.

Novi Sad și Timișoara ar fi urmat să fie capitale europene ale culturii simultan, în 2021, dar programul s-a declarat din cauza pandemiei de coronavirus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ