DISTRIBUIȚI

În Banat, pe lângă influențele culturale diverse, o sumedenie de popoare care s-au stabilit aici sau au stăpânit regiunea și-au pus amprenta și asupra a ceea ce oamenii pun în farfurie. Bogăția gastronomică a regiunii este subliniată de un nou proiect al Asociației Acasă în Banat, ”La masă în Banat”, de unde putem afla rețete gustoase și inedite.

Practic, este vorba de o serie amplă de documentare și promovare a patrimoniului gastronomic din Banat. În ultimele luni, voluntarii asociației au străbătut mai multe sate, pentru a descoperi rețelele locale bine păstrate. ”În ultimii ani am străbătut Banatul în lung și în lat și am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic. Pentru a se dezvolta sustenabil, pe termen lung, ele au nevoie să își regăsească identitatea și să pună în valoare ceea ce au mai bun, iar mâncarea bună este cu siguranță unul din aceste lucruri”, a declarat Nicoleta Trifan, vicepreședintele Asociației Acasă în Banat.

Voluntarii au documentat rețetele, modul de preparare, dar și poveștile oamenilor care încă le mai păstrează. Primele ”descoperiri” se referă la plăcintele rejteș, la bucătăria cu influențe turcești sau la zacusca de pitonci, un soi de ciuperici. ”De exemplu, știați că la Cherestur se mai face rejteș? Sau că la Ciacova există și azi familii care gătesc sub influența bucătăriei turcești, iar la Gladna Română este neîntrecută o zacuscă de pitonci. Sunt astfel de particularități în absolut fiecare localitate din Banat iar noi credem că ele aduc valoare și atractivitate pentru aceste locuri”, mai spune Nicoleta Trifan.

Pe măsură ce sunt documente, rețelele apar pe siteul www.lamasainbanat.ro, dar și pe rețelele de socializare. Acolo mai găsiți rețeta delicioaselor crofne bănățene, smora (clptită făcută franuri) sau laptele de pasăre ca la Jimbolia, păturata de crumpi de la Petroman, ciușpaisul de dovleac de la Bogda, turtele de cartofi făcute de slovaci, săviana (tot un soi de plăcinte) de la Racovița, dar ți rețeta tradițională de colac.

Pentru decembrie, Acasă în Banat va publica 30 de rețete culese din 10 localități din Timiș. Anul următor, urmează alte locații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ