Proiectul de hotărâre de consiliu local pentru taxele și impozitele pe anul 2024 a fost dezbătut public luni. Corina Macri, cea care conduce asociația Horetim, s-a plâns de faptul că s-a ”moștenit” un impozit prea mare, iar o cunoscută avocată a criticat reducere bonificației pentru cei care achită în primele trei luni ale anului.
Trei cetățeni au luat cuvântul la dezbatere, cele două menționate mai sus și încă un timișorean. Din partea administrației a participat city-managerul Matei Creiveanu, iar dintre consilierii loali au fost Paula Romocean, de la USR, și Radu Țoancă, de la PSD. ”Noi suntem foarte afectați de impozitele locale asupra clădirilor. Nu este că nu creștem taxele. Noi din 2017 am moștenit procentul acela. S-a văzut că Timișoara nu are nicio investiție majoră în domeniul hotelier. Niciun investitor nu va investi 20 de milioane de euro ntr-un hotel de 5 stele, când în 50 de ani în plătește din nou administrației. Anul acesta ne-am trezit cu vizitatori pe care nu am avut cum s-i ducem la un hotel de 5 stele. Taxa pe clădire e foarte mare. Nu suntem nici Elveția, nu putem spune că asigurăm condiții elitiste să cerem taxe foarte mari”, a punctat Macri, antreprenoare ce are restaurante.
Președinta organizației Horetim a punctat că în alte orașe, Cluj, Oradea, București, impozitul pe clădiri nerezidențiale este mai mic. Ea a spus că nu e o critică la actuala administrației, deoarece sistemul e același de pe vremea lui Robu, din 2017, dar că nu înțelege de ce nu se umblă la procent. De asemenea, Macri a spus că Slatina și Râmnicu Vâlcea au hoteluri Ramada, iar Timișoara nu. În orașul nostru, exista hotelul de 5 stele Tresor, iar anul acest s-a mai deschis Hotel Zet, de același calibru, dar tot este puțin pentru o capitală europeană a culturii. Matei Creiveanu i-a spus că nu legea nu permite acordarea de ajutor de stat unor anumite domenii. Paula Romocean a spus că Timișoara a avut până acum doar turism de business, de parcă în anul 2023 s-a inventat gaura la macaroană.
Avocata Mihaela Anișoara Onița Mârșu a criticat reducerea bonificației pentru cei ce plătesc impozitele până la 31 martie. Reducerea era de 10%, dar va ajunge la 5% dacă proiectul de HCL se va aproba în forma propusă. ”Acest lucru va duce la o pauperizare a celor mai săraci oameni din județ”, a spus avocata, care a punctat că a venti în calitate de cetățean, nu de avocat, la dezbatere. Problema a ridicat-o și Radu Țoancă anterior. ”Îi penalizăm cu 5% pe bătrâni și oamenii foarte disciplinați care își plătesc taxele până al 31 martie”, a spus pesedistul. Paula Romocean a spus că coaliția PSD-PNL va mări taxele din ianuarie 2025 și disucția d-s dus în zona aceasta. Țoancă a ironizat-o când a spus că e envoie de taxe pentru servicii comunitare: „Vreau să o felicit pe colega ema pentru excelența pledoarie de stânga și vreau să o invit în PSD”.
Corina Macri a spus că nu ar dori ca discuția să fie politizată. Avocata Onița Mârșu a ridicat problema serviciilor ce lasă de dorit, precum e mizeria din oraș. Un alt cetățean, Boris Velciov, s-a plâns de impozitele mari pentru clădiri nerezidențiale. El a dat exemplu propriu și a spus că a mărit chiria celor pe care îi are într-un astfel de spațiu, iar taxele menținute mari vor duce la golirea spațiilor cu alte destinații și astfel, și la o colectare mai redusă din impozite.
Rămâne de văzut câte din doleanțele celor trei cetățeni vor fi luate în considerare. Proiectul urmează să fie votat într-o viitoare ședință de consiliu local.