După scandalul izbucnit din cauza refuzului Austriei de a vota aderarea României la Spațiul Schengen, Maria Grapini s-a ”recules” în câteva zile. Europarlamentara timișoreancă i-a scris o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Grapini cere ca astfel de decizii să nu mai depindă de umanimitatea unui vot în Consiliul Europei, în dauna Parlamentului European și a Comisiei Europene. ” Blocajele frecvente din Consiliu, cauzate de regula unanimității, ridică serioase semne de întrebare asupra funcționării Tratatului UE. Este inadmisibil ca un vot al Austriei să anuleze votul celei mai reprezentative instituții europene -Parlamentul European- dar și pe cel al Comisiei Europene, în favoarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen. Doamnă președinte, vă solicit inițierea de urgență a procedurii de modificare a prevederii din Tratat privind unanimitatea. Votul de blocaj al Austriei a demonstrat că regula de bază a democrației -“majoritatea decide”- este anulată, iar zeci de milioane de cetățeni europeni din state membre care au semnat același tratat sunt discriminați”, se arată în scrisoare.

De asemenea, românca reamintește aspecte esențiale despre dreptul la liberă circulație în uniune. ”Vă reamintesc că potrivit articolului 20 din Tratatul UE, cetățenii Uniunii au drepturi și obligații, având printre altele dreptul de liberă circulație și de ședere pe teritoriul statelor membre. De asemenea, la articolul 45, alineatele 1 și 2, se stipulează clar că libera circulație a lucrătorilor este garantată în cadrul Uniunii. Totodată, libera circulație implică eliminarea oricărei discriminări pe motiv de cetățenie între lucrătorii statelor membre, în ceea ce privește încadrarea în muncă, remunerarea și celelalte condiții de muncă. Singura soluție pentru funcționarea eficientă a UE este renunțarea la unanimitatea în Consiliu, pentru a evita noi situații de blocaj, cauzate de comportamentul discreționar și abuziv al unui stat membru și, implicit, de prejudicii aduse întregii UE, în special pieței interne”, a mai spus Grapini, în documentul oficial.

Eurodeputat atrage atenția că astfel de situații vor crește euroscepticismul. ”Acum, când sărbătorim 30 de ani de la înființarea Pieței interne a UE, ne aflăm în fața unei fragmentări alarmante a pieței în spațiul Schengen și non-Schengen, iar pierderile economice sunt uriașe nu numai în cazul celor două state respinse neîntemeiat de la aderarea la acest Spațiu. Mai mult, există riscul creșterii euroscepticismului și a neîncrederii în UE. Având în vedere că Parlamentul European nu are drept de inițiativă legislativă, vă solicit, doamnă președinte, să inițiați procedura de modificare a Tratatului, în scopul blocării unor decizii dictatoriale în Consiliu și pentru a stopa scăderea încrederii cetățenilor în UE”, mai transmite Grapini.

LĂSAȚI UN MESAJ