DISTRIBUIȚI

Ministrul de Interne Marcel Vela a criticat din nou Poliția Locală, despre care a spus că are salarii prea mari, cu exemplul Timișoarei. Primarul Nicolae Robu l-a contrazis pe fostul primar al Caransebeșului, care, în contextul scandalului că România e singura țară unde se dau amenzi imense pe timp de pandemie, Vela pare să fi găsit țapul ispășitor perfect în structura pe care MAI a luat-o de la primării, când s-a declarat starea de urgență.

Vela a dat vina pe polițiștii locali pentru amenzi și i-a pus la zidul infamiei cu o mânie ”proletară” depășită pentru anul 2020 și demnă de o cauză mai bună, spunând că la Timișoara salariile Poliției Locale se apropie de echivalentul a 2000 de euro. „În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție. În altă ordine de idei, Poliția locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, a spus Vela.

Primarul Timișoarei a anunțat salariile nete ale polițiștilor locali, cu tot cu sporuri, dar fără norma de hrană sunt următoarele:

1) 2.000-3.000 lei / lună, pt 93 de polițiști locali;

(2) 3.000-4.000 lei / lună; pt 132 de polițiști locali

(3) 4.000-5.000 lei / lună, pt 33 de polițiști locali;

Salariile funcțiilor de conducere:

(4) 6.054 lei / lună, pt șef birou

(5) 6.582 lei / lună, pt șef serviciu

(6) 7.032 lei / lună, pt director executiv adjunct

(7) 7.435 lei / lună, pt director executiv

Fiind colegi de partid în PNL, Robu s-a limitat să-l contreze mai blând pe Vela. ”Replica mea la declarația domnului ministru de Interne se limitează la comunicarea situației reale a salariilor în Poliția Locală Timișoara și la exprimarea regretului că domnul ministru a lansat în spațiul public un neadevăr atât de mare privitor la o structură a Primăriei Timișoara”, a precizat Robu.

Care ar fi ”miza” pentru care Vela face din Poliția Locală ”dușmanul” de clasă? În 6 mai, Curtea Constituțională va avea pe masă sesizarea Avocatului Poporului privind constituționalitatea stării de urgență. De asemenea, mai mulți specialiști în Drept au declarat în spațiul public că multe amenzi date acum pot fi anulate în instanță. ”Întâmplător”, Vela a spus că polițiștii locali sunt cei care nu știu să-i aplice cele zece Ordonanțe Militare, majoritatea scrise foarte prost.

LĂSAȚI UN MESAJ