DISTRIBUIȚI

De joi până sâmbătă, în județul Timiș va avea loc Romanian Science Festival. Va fi o reluare a eevenimentului în format fizic, după ce, timp de doi ani, pandemia nu a eprmis o asemenea organizare.

Festivalul din acest an va fi ediția cea mai extinsă de până acum, organizată în perioada 19-21 mai. Vor participa zece cercetătotir din diaspora academică, dar și 100 de voluntari, iar organizatorii promit că se vor face epste 100 de experimente. La fel ca la edițiile din 2018 și 2019, Romanian Science Festival are ca scop conectarea românilor din diaspora știițifică cu cei de aici, dar și atragerea copiilor spre ștințele exacte. ”Ne bucurăm că putem aduce din nou Romanian Science Festival la Timișoara după doi ani de pandemie. Ne bucură și mai mult faptul că putem duce știința la Jimbolia pentru că dorim să ajungem la copiii din mediul rural și urban mic care nu au aceleași oportunități ca elevii din orașele mari. Mentorii RSF speră să poată să îi inspire și să îi motiveze spre o carieră în științe”, a declarat organizatoarea efstivalului, Oana Romocea.

Joi, 19 mai, Carava RSF poposește la Jimbolia. Aici, mentorii vor discuta despre disciplinele STEM cu 150 de copii de clasa a VII-a și a XII-a de la școlile și liceele din oraș, dar și din satele vecine. Vizita e organizată în parteneriat cu Asociațai Colț de Banat. Vineri, 20 mai, mentorii RSF, vin să vorbească pentru liceeni din Timișoara. Sâmbătă, 21 mai, se va organiza un târg de experimente științifice la Iuius Gardens, între orele 11-17. Intrarea va fi liberă și fără restricții de vârstă.

Iată și mentorii din acest an: Vlad Arimia, Neuroștiințe, University College London, United Kingdom;  Iuliana Bledea, Neuroștiințe, University College London, United Kingdom; Rareș Bisag, Inginerie, Universitatea Politehnică, București;  Amalia Cifor, Imagistica Medicală, University of Oxford, United Kingdom si Amazon, România; Paula Gherghinescu, Astrofizică, University of Oxford și University of Surrey, United Kingdom;  Oana Gurău, Neuroștiințe,University of Oxford, United Kingdom;  Cristi Ignat, Astrofizică / AI, University College London, United Kingdom;   Mircea Iliescu, Genetică, University of Cambridge, United Kingdom;   Alina Vizireanu, Geografie, Space Generation Advisory Council, United Kingdom;  Norbert Zicher, Astrofizică, University of Oxford, United Kingdom.

RSF a luat ființă în 2018 și e primul festival natural de științe din România. Mentorii sunt implicați în activități precum târguri de știință, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. Din 2018, evenimentul a ajuns în 150 de școli și la 100.000 de elevi. Banii pentru organizare vin prin fondul Știițescu, al Fundației Comunitare Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ