DISTRIBUIȚI

Noul primar Dominic Fritz a lansat, în colaborare cu Virgil Musta și medicii de familie timișoreni, o platformă accesibilă medicilor de familie, referitor la starea pacienților cu coronavirus. Platforma va fi completată cu datele pacienților evaluați la Spitalul ”Victor Babeș”, locul în care, teoretic, sunt evaluați toți bolnavii depistați cu coronavirus, în condițiile legislative actuale. Astăzi, în toate spitalele de stat din Timișoara se internează bolnavi de covid-19, dar cei informațiile sunt că nu toți ajung la ”Victor Babeș” la evaluare.

Ințiativa, cu platforma ”Pandemic Controller”, face parte din proiectul lui Fritz de a combate pandemia în oraș. Practic, acolo se vor găsi date despre toți, dar menirea principală e pentru cei cu forme medii, lăsați acasă în izolare, în cazul în care nu mai sunt paturi disponibile la spital. Platforma permite să se vadă rapid dacă pacientul începe să aibă o formă care se agravează și vine în completarea campaniei ”Oxigen pentru Timișoara”, prin care s-au cumpărat concentratoare și se achiziționează și pulsoximetre, care măsoară saturația de oxigen a bolnavilor. ”Este vorba de un proiect de telemedicină, prin care creăm o legătură profesională și digitală între Spitalul Victor Babeș și medicii de familie. Este creată de inițiativa City Doctors, donată Spitalului «Victor Babeș» și va fi pusă la dispoziția tuturor medicilor de familie din Timiș. Mă bucur că a fost deja accesată de 200 de medici de familie în ultimele zile. Medicii pot accesa fișele pacienților care au trecut la recoltare pe la «Victor Babeș» și prin această aplicație văd recomandările de tratament conform protocolului național. Prin această aplicație ei pot decide dacă pacientul are nevoie de concentratoare sau de pulsoximetre”, a punctat Fritz.

Virgil Musta a explicat că e și un fel de pregătire pentru valul trei, când e posibil să se stea cu concentratoarele de oxigen la domiciliu. Cu rezerva că acasă nu se pot administra antiviralele puternice. Dacă saturația de oxigen a oricărui pacient scade sub 90, bolnavul trebuie dus neapărat la spital. ”Ne confruntăm cu un număr foarte mare de cazuri. Am avut situații în care am găsit în ultimul moment loc pentru pacienți. Ei trebuie tratați și monitorizați la domiciliu. Pe de altă parte, am avut pacienți care nu au dorit să se interneze. Ei sunt bolnavi, stau acasă și de aceea, pentru că nu beneficiază de o asistență medicală performantă, ei se pot decompensa și ajung în spital într-o stare foarte gravă. Am conceput un proiect cu medicii de familie pentru a ne ajut aunii pe alții. E practic un spital în afara spitalului. Cei care nu doresc să s e interneze pot beneficia de asistență medicală în afara spitalului. Medicii de familie au nevoie de îndrumare și am considerat că că cel mai bun este un sistem de telemedicină.  Mă bucur că medicii de familie au acceptat să acceseze platforma Pandemic Controller”, a spus Musta.

Platforma va putea fi accesată doar de medici, care vor semna un acord online. Fiecare medic va pute aaccesa doar date despre proprii pacienți. În Timiș, un medic de familie din Sânnicolau Mare a decedat de coronavirus, iar alți zece sunt infectați în acest moment. Doctorii spun că sistemul nu îi ajută cu măști, mănuși de protecție sau dezinfectanți. Doctorii timișoreni au spus că nici cu fostul primar Nicolae Robu nu au colaborat foarte bine. ”Am solicitat aceste întruniri la nivelul comunității locale din martie, dar nu am fost auziți. Acum avem ocazia să începem să fim împreună și să demonstrăm acel spirit al Timișoarei de colaborare inter-disciplinară între toate spitalele din județul Timiș și de colaborare cu autoritățile locale”, a spus Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicină de Familie.

Ioana Alioana, reprezentanta patronatului medicilor de familie, a vorbit și ea despre proasta colaborare cu fosta administrație. ”De doi ani de zile tot cerem această colaborare cu autoritățile locale, de când am fost puși în fruntea societății. Pentru prima dată acest lucru este posibil. Este un prim proiect, este un început și este primul proiect pentru pacienți, se adresează în primul rând pacienților. Pacientul dacă accesează aceste platformă și nu se regăsește, nu trebuie să se sperie. Pe această platformă nu sunt toți pacienții. Să-și sune medicul de familie și să ceară date despre covid-19”, a spus Ioana Alioana, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Timiș, cu toate că oficial s-a spus că platforma poate fi accesată doar de medici.

Problema e că în cazul pacienților cu comorbidități neurologice sau nefrologice, aceștia sunt duși la Spitalul Județean, fără a mai fi evaluați la Spitalul de Boli infecțioase „Victor Babeș”.

LĂSAȚI UN MESAJ