DISTRIBUIȚI

Timișoara e aproape să aibă, în sfârșit, după aproape 20 de ani, Plan Urbanistic General. Primăria a terminat de lucrat la documentație, iar acum urmează pașii administrativi pentru ca planul să intre efectiv în vigoare.

PUG-ul Timișoarei a fost aprobat într-o ședință de consiliul local din anul 2002, air inițial, a avut un termen de 5 ani care a tot fost prelungit. Pentru documentația actuală, săptămâna aceasta a venit și ultimul aviz necesar, de al Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În PUG sunt previzate aspecte rpecum regimuri de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare al terenurilor, cu tarsarea unro direcții clare de dezvoltare. Sunt reglementate zonele unde se vor ridica viitoarele cartiere ale Timișoarei și, desigur, conține aspecte despre spațiile verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public.

De asemenea, include și construirea de instituții de sănătate și învățământ astfel încât să nu mai fie situații ca acum, cu cartiere fără vreo școală generală, cum e Calea Aradului. PUG-ul va integra și strategia pentru zona de nord-vest a orașului. PUG-ul va fi corelat cu Planul de mobilitate Urbană, care are prevăzute extinderi de bulevarde și drumuri existente, da rși realizarea de drumuri noi. Se menționează și linii generale despre extinderea zonelor cu caracter protejat.

Fritz explică faptul că pentru multe dezvoltări, nu va mai fi nevoie de PUZ-uri. ”După ce foarte mult timp doar s-a discutat despre un plan urbanistic nou, dar s-a făcut puțin, am reușit să deblocăm elaborarea lui. Noul PUG, documentul care stabilește viitorul dezvoltării din Timișoara pentru următoarele decenii, vine cu reguli clare și detaliate care vor pune capăt dezvoltării haotice și vor aduce beneficii pentru toți cetățenii. Eliminând nevoia de PUZ-uri mici și consumatoare de timp, timișorenii care nu fac dezvoltări mari vor putea folosi regulile direct din PUG pentru a construi, economisind timp și bani. În general, documentul răspunde nevoilor actuale de dezvoltare, în timp ce va asigura o creștere sustenabilă a orașului. Noul PUG e aproape de finalizare și sunt recunoscător pentru eforturile constante ale arhitectului șef, Gabriel Almăjan, care a avut acest proiect ca primă prioritate de când s-a alăturat acestei administrații”, a punctat edilul.

Realizarea PUG-ului a mers greu, paradoxal, deși la el a fost implicat în trecut și fostul consilier personal al primarului, Rudolf Graf, care a renunțat, între timp, la funcție. Arhitectul-șef va urma săa vizeze PUG-ul, iar apoi, un aviz va urma în Comisia Tehnică a Primăriei Timișoara. Documentul va fi în consultare publică, iar apoi, urmează un vot în Consiliul Local Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ