Bunicii noștri nu au pomenit de picior de șacal în județul Timiș. dar astăzi, vremurile s-au schimbat. Mamiferele carnivore trăiesc de aproape trei decenii și în Banat, iar cauza ar fi încălzirea vremii. Șacalii au ajuns să mănânce și cadavre de mistreț, dar și mulți pui de vânat!
În Timiș au apărut numeroase focare de pestă porcină africană. Boala nu a fost regăsităd eloc în acest an la mistreți, însă cadavrele sunt imposibil de găsit, iar motivul sunt chiar șacalii, aparent. ”Din 1 ianuarie până la 30 octombrie au fost împușcați 642 de mistreți, cu probe analizate cu rezultat negativ. Nu am primit niciun cadavru de mistreț, de pe niciun fond de vânătoare. Înțeleg că număr lor a scăzut foarte mult, dar nu cred că nu a murit niciun mistreț. Ar mai putea fi explicația că numărul de șacali a crescut foarte mult, iar dacă mistrețul moare, de exemplu, seara, până dimineața sunt șanse să nu mai rămână nimic din el”, a declarat șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Flavius Nicoară.
Șacali sunt o specie de carnivor între vulpe și lup, cu o conformație asemănătoare cu a vulpilor, dar o blană de textura lupilor. Sunt omnivori, dar preferă carnea și, de asemenea, sunt animale necrofage, asemănătoare hienelor. Îi găsim în nordul Africii, sudul Asiei, dar și în sudul și estul Europei. În România, au ajuns din est în evst. ”Ei au venit din Dobrogea, odată cu creșterea temperaturilor. Au ajuns mai întâi în Caraș-Severin, apoi în Timiș. Au găsit clima mai plăcută și au rămas. S-au înmulțit destul de mult și atacă vânatul, mai ales puii. Șacalii sunt greu de vânat, deoarece umblă mai mult noaptea”, ne-a declarat inginerul Valer Bercia, responsabilul cu comunciare de la Direcția Silvică Timiș.
Dincolo de faptul că nu atacă omul, totuși, șacalii au stricat echilibrul cinegetic al zonei, mai ales cu atacurile lor în haită, când prind puii mei vulnerabili ai multor specii. ”Problema aceast a șacalilor eu cred că ar trebui să fie luată foarte în serios, deoarece produc pagube în vânat. Nu reușim să avem un număr de vânat corespunzător”, a mai adăugat Valer Bercia. Ela punctat că primii șacali au fost văzuți în Timiș în jurul anului 1995.
Din datele furnizate de directorul Gărzii Forestiere Timișoara, Ciprian Lupean, în Timiș ar trăi în jur de 1180 șacali. Conform Wikipedia, șacalul a ajuns în România acum 50 de ani. Ruta ar fi fost următoarea: india-Iran-Turcia-Europa. De acolo au ajuns în Grecia și Bulgaria, apoi în Albania și, iată, acum în România.
foto. wikipedia.org
Ciprian Lupean seful Garzii Forestiere Timisoara , daca te-ai tine de treaba si nu ai face pe taxiul pentru familia Visoiu toata ziua, poate nu ai debita atatea prostii.