Timișorenii au ocazia să participe la un eveniment cultural inedit, ”Narațiuni sonore”, care anul acesta ajunge la a treia ediție. Deschiderea oficială are loc sâmbătă după-amiaza.

În perioada 26-10 iunie, vor fi implicați artiști din 11 țări la acest eveniment, unul de lectură și centrat mai ales pe percepția lumii prin sunet. Sâmbătă, 27 mai se face și deschiderea oficială, la fosta clădire Constructorul, de pe malul Begăi. De la ora 15 începe totul, la locația ce găzduiește o parte dintre instalațiile sonore ale proiectului, iar de la ora 16 va fi prezentarea detaliată a ediției din acest an a evenimentului. În cele 16 zile de Narațiuni sonore, vor fi plimbări sonore și evenimente ce pun în valoare proprietățile acustice din mai multe spații de pe malurile Begăi. Se vor organzia concerte, proiecții și vor fi aduse dispozitive de ascultare în pscine și clădiri abandonate, totul, într-un cadru mai larg prin care organizatorii doresc să tragă un semnal de alarmă asupra modului în care Timișoara gestionează relația cu canalul.

Există patru teme ale evenimentului. Prima este ”Râuri și ape”. Se vor audia lucrări sonore radiofonice: ”Unde se întâlnesc râurile (là où se rejoignent les rivières)” de Antoine Richard, ”Vele” de Ilinca Stihi. De asemenea, se va face o plimbare cu vaporașul Pelicanul până la ecluza de la Sînmihaiu Român, cu Alex Higyed de la Comuna 30, dar și alăturid e actorii principali ai proiectului ”Ecluze pe Bega”, arhitectul Bogdan Demetrescu și Alecandrina Ciortuz, la întoarcere, se va asculta o compoziție a lui Jakob Kirkegaard. Se vor audia și compoziții de la Port Cetate. De asemenea, alături de Andreea Săsăran vor fi și o familie de castori simpatici, aduși din Linz, la filmul ”Syntopia: Bega”.

A doua temă este ”Orașe”. ”Plimbările sonore” ale Mariei Balabaș, inspirate de cărțile Elenei Biserna deschid această parte a evenimentului. Este vorba despre o conferință la Facultatea de Arhitectură, unde va vorbi și Caroline Claus. Va exista și un ateliere de inițiere în înregistrări sonore făcute pe teren , cu Stephane Marin. ”Natura captivă” va presupune instalarea unor steaguri de către Ana Kun, astfel încât aerul să circule printre ele.  Va mai exista și un concert al lui Makunouchi Bento, pornind de la ideea unui greier virtual pe o sticlă ce plutește pe Bega.

A treia temă se numește ”Depărtări”. Cu Anna Kravets se va face un experiment de a comunica prin cuvinte spuse sau șoptite într-un buncăr, experiment demarat la Kiev, în timpul bombardamentelor. Mirian Kolev va susține un concert cu înregistrări din sate bulgărești abandonate. se va audia și ”Tres Fronteras” de Stephane Marin, transcrierea poetică a unui voiaj în Amazonia. Se va proiecta în această temă și filmul ”Invisible Landscapes” de Ivo Bystřičan, plus seria de mini-filme ”Son seul / Wildtracks” de Felix Blume.

A patra temă este ”Rezonanțe și obiecte”, centrată în jurul instalațiilor sonore propuse de curatorul Carsten Seiffarth. Artista Nika Schimitt e implicată. O cameră de rezonanță va fi locația pentru ”Intervenție armonică” de Raul Keller. Va mai exista și o instalație sonoră, ”Amnezie Minerală” de Ioana Vreme Moser

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ