Construcția pentru noul corp al Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” nu poate începe încă, deși piatra de temelie simbolică a fost pusă încă de la finalul verii. Motivul este legat de ceea ce arheologii au descoperit la fața locului, iar o decizie trebuie luată de la Ministerul Culturii.
În zonă în care va fi ridicată prima școală nouă din Timișoara după Revoluția din 1989 s-au descoperit un zid din fortificațiile bastionului, alături de schelete și complexe medievale, toate din secolul al XVIII-lea. Din acest motiv, ridicare noului corp de clădire a stagnat, cât timp s-a lucrat cu descărcarea arheologică. În ministerul de resort s-a discutat situații descoperirilor, și se pare că se optează ca zidul fortificației să fie păstrat.
Nicolae Robu nu e încântat deloc de idee. ”La Lenau nu vă putem spune nimic spectaculos. S-a întrunit Comisia de Monumente din Ministerul Culturii. Verdictul a fost dat, și eu sper să nu rămână așa, să se păstreze acel zid in situ (n.r. la fața locului). Va fi greu să se facă noua construcție păstrând zidul din fosta cetate. Încă nu avem hotărârea, comisia din Ministerul Culturii nu a luat o decizie. Arheologii au venit cu două soluții, dar comisia înclină spre păstrarea in situ”, a punctat primarul Nicolae Robu.
În acest moment, clasele de liceu de la Liceul „Nikolaus Lenau” învață în clădirea de pe Gheorghe Lazăr, cei din ciclul gimnazial, în clădirea fostului Liceu ”Ion Mincu”, desființat, iar cei de ciclul primar învață pe intrarea Doinei, în spatele blocului din piața Mărăști. Liceul Lenau e singurul din sud-estul Europei cu doi laureați de premiu Nobel, Herta Muller, pentru literatură, și Stefan Hell, pentru chimie.
foto: ratt.ro