DISTRIBUIȚI

De marți începe la Timișoara Refugee Art Festival, eveniment ajuns la ediția a VII-a. Desigur, în centrul manifestărilor vor fi și ucrainenii, destul de puțini rămași în România, dar nu va fi doar despre ei.

Evenimentul are loc în perioada 20-26 iunie. Nu vor lipsi recitalurile de pian, proiecțiile de filme și expozițiile de artă. În Parcul Central va fi amplasată o operă de artă făcută de ucraineni. ”Vom amplasa  o instalație de artă în jurul unui copac din Parcul Central din Timișoara. Opera de artă este realizată de refugiați adulți și copii din Ucraina și se va lumina prin intermediul unor sisteme solare autonome. Instalația va include, de asemenea, o bancă specială destinată lecturii, pe care oamenii vor putea citi cuvinte încurajatoare și mesaje de bunătate scrise pe bucăți de pânză. Banca va rămâne amplasată timp de trei luni în parc pentru toți cei care vor dori să o vadă”, explică Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS, organizatorul festivalului.

Un alt eveniment-cheie al festivalului este un dcoumentar extrem de interesant, ce va fi proiectat la Cinema Victoria. Povestea este una emoționantă, a unui refugiat afgan, plecat de la 14 ani, din Afganistan. El a trecut prin România, a stat și la Timișoara, iar imagini din aceea o perioadă sunt în documentar. Acum trăiește în Belgia. “Este important să celebrăm multiculturalitatea, să ne bucurăm de fiecare schimb de experiență pe care îl avem cu cei din orașul nostru. Cred că este foarte important și să știm povestea lor. Cea a lui Sajid Khan Nasiri este o poveste dură, o realitate la care nu avem acces. Călătoria lui din Afganistan a durat doi ani, timp în care adolescentul a documentat totul pe telefon până când a ajuns în Belgia și a cerut azil”, a spus Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS.

Un alt lucru minunat va fi că refugiații vor găti în Parcul Carmen Sylva, unde oamenii se vor putea bucura de preparate, dar și de picturie pe față. La Dumbrăvița se va organiza un tur de alergare, iar în cea mai bogată comună va fi un meci de fotbal între echipa locală și una a refugiaților din Ucraina. Potrivit UNHCR, în lume există acum 71 de milioane de refugiați. De altfel, în 20 iunie se sărbătorește Ziua Mondială a Refugiatului. Din Ucraina, în ciuda propagandei de ură de pe siteurile obscure, cu iz de putinism, sunt doar 1000 de ucraineni refugiați, iar jumătate sunt copii.

Programul complet al festivalului, aici.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ