La ediția din acest an  a Festivalului Ceau, Cinema! sunt în competiție șase filme internațional de mare succes. Toate au avut premiere mondiale al festivaluri de profil mari, iar în centrul subiectelor sunt diferite tipuri de dileme morale.

Este vorba de filme din Bulgaria, Germania, Israel, Polonia, Serbia şi Turcia. Peliculele vor conura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi Premiul Publicului. Marele premiu înseamnă 1000 de euro, iar Premiul publicului e de 500 de euro. Din juriu fac parte actriţele Ilinca Manolache şi Olga Török şi regizorul Adrian Sitaru. Trofeele le face Lia Pfeiffer. „În viaţă, ajungem deseori puşi în faţa unor alegeri de ordin moral, când suntem nevoiţi să luăm decizii importante. Însă nu ştim întotdeauna cum să răspundem şi nici dacă pasul pe care îl facem este cel corect. Poveştile din aceste şase filme puternice, realizate în stiluri diferite, reflectă dificultatea unor astfel de opţiuni”, spune directorul artistic al festivalului, criticul de film Ionuţ Mareş.

Din Bulgaria vine filmul Blaga`s Lessons (Lecțiile Blagăi), din 2023, a lui Stephan Komandarev. O profesoară singură și pensionară cade victima unei înșelătorii telefonice, dar apoi primește o ofertă de lucru tentantă. Lungmetrajul a câştigat premiile pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună actriţă la Festivalul de la Karlovy Vary. ”Ivo”, un lungmetraj al regizoarei germane Eva Trobisch realziat în acest an spune povestea unei asistente medicale de la secția de îngrijiri paliative, căsătorită, care are o aventură cu soțul pacientei sale. Filmul a fost în secţiunea competiţională Encounters a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin.

”The Vainishing Soldier (Soldatul care dispare) este un film făcut în 2023 în Israel, de Dani Roseberg și spune povestea unui soldat de 18 ani ce fuge de pe câmpul de luptă să se întâlnească cu iubita al Tel-Aviv. Elita armatei crede încă că a fost răpit. Filmul a făcut parte din competiţia Festivalului de la Locarno. Din Polonia vine filmul Woman of… (O altă viață decât a mea), realizat de Małgorzata Szumowska şi Michał Englert. A avut premiera mondială la Festivalul de film de la Veneția și spune povestea lui Adam, care încearcă să fie un soț și tată bun într-un mic oraș leșesc, doar că se simte prins în corpul său.

Working Class Goes to Hell (Clasa muncitoare merge în Iad) e un film făcut anul trecut în Serbia de Mladen Djordjevic. A avut pemiera la Festivalul de la Toronto și spune povestea unor muncitori dintr-o fabrică închisă ce apelează la practici supranaturale. Hesitation Wound (Rana îndoielii) a fost făcut în Turcia anul trecut, de Selman Nacar. O avocată idealiată trebuie să facă o alegere morală ce va afecta vieţile mamei sale bolnave, a unui judecător şi a unui client suspectat de crimă. A avut premiera al secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția.

Ceau, Cinema! are loc anul acesta în perioada 17-21 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ