Agenda culturală propusă de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a iscat discuții de peste o oră în Consiliul Local Timișoara. Proiectul de HCL a căzut la vot, după ce grupul PNL s-a abținut, iar de la USRPLUS au lipsit doi consilieri.
Momentele ”nervoase” au început cu luare de cuvânt a lui Dan Diaconu, supărat că JazzTM nu se va mai organiza. ”Poate e prea târziu pentru Timfloralis sau pentru a găsi finanațre pentru Festivalul de Literatură, dar astăzi asistăm la decesul Jazz TM. Din păcate, pentru mine e un moment foarte complilcat, am fost foarte implicat în acest festival de la începutul său. Pentru timișoreni asta înseamnă că, din perspectiva Timișoarei, nu vor mai avea ocazia să vadă pe scenă câștigătorid e premii Grammy. Eu sper să existe oameni care să înțeleagă spiritul Timișoarei, . Eu sper să se repare greșeala, eu consider că festivalul era unul dintre elementele majore pentru o capitala culturală, o neînțlegere a spiritului orașului și să se dea înțelegere faptului că programul capitalei culturale trebuie să fie echitabil în fața cetățenilor acestui oraș. Cultura nu poate rămâne într-un spațiu de acces pentru 1000 de persoane, pentru că în acest oraș cultura este văzută ca un lucur elitist. În orașul cu cel mai mare spațiu pietonal dinRomânia închidem câteva străzi de beton, pentru o acțiune la care merg 50 de oameni”, a spus Dan Diaconu, care a criticat și denumirea Rugii Bănățene cu numele ”Banatica”.
Simion Moșiu, alt consilier PNL, i-a transmis directoarei căe ra bine să discute lista cu aleșii locali. Liberala Daniela Mariș a reproșat că unele evenimente au fost eja făcute, precum Târgul de Paște, iar Lucian Căldăraru a răbufnit și el: ”Chiar sunt revoltat, nu se poate să scoți un eveniment cum este JazzTM din programul cultural al Timișoarei, ca să o aducem pe Bela Santiago. Festival internațional, suntem o rușine! Nu mai suport porcăriile astea care se întâmpla. Sunt oripilat”, a spus Căldăraru. Roxana Iliescu, de la PRO România, a cerut lămuriri despre Târgul de Crăciun, iar Cosmin Tabără și Marius Craina au propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi. Chiar și userista Ana Munteanu a fost contra! ”Vreau să le spun colegilor mei că s-a greșit enorm când s-a uitat cine a organizat JazzTM, și anume primăria. Este o pierdere pentru oraș”, a spus Munteanu, cerându-și scuze partidului.
În schimb, alți useriști, precum Jorge Gonzalez sau Răzvan Stana, au ridicat elogii demne de ”Cântarea României” directoarea Casei de Cultură, Camelia Mingasson. Dominic Fritz a spus că prin Casa de Cultură se mai fac doar evenimente ale primăriei, iar ceea ce fac alte entități, se finanțează prin Centrul de proiecte. JazzTM a fost considerat organizat de familia Tanko. ”JazzTM a picat între eveniment organizat de ONG și eveniment organizat direct de primărie. Deja de anul trecut era discuția că vom finanța pentur ultima oară acest proiect prin Casa de Cultură și de anul acesta, JazzTM, al cărei mare fan sunt, va fi finanțat printr-un proiect strategic, de către Centrul de proiect. Echipa nu a venit la Centrul de proiecte, se știu motivele (n.r ele nu sunt publice), motivele sunt legitime”, a spus primarul.
Camelia Mingasson a avut o intervenție pe alocuri penibilă, la fel ca și eșecul total al proiectului ”Străzi pentru comunitate”, care nu a interesat pe aproape niciiun timișorean, deși a costat destui bani. Directoarea Casei de Cultură a început să-i explice lui Dan Diaconu despre Festivalul de literatură (respins la finanțare la Centrul de proiecte) nu a depins de ea, deși fostul vice nu sugerase asta. De altfel, Minagasson, numită de Fritz, l-a exasperat și pe președintele de ședință, viceprimarul USRPLUS Ruben Lațcău, care o ruga să fie mai succintă. De altfel, tot discursul directoarei a fost despre a vorbit mult și, culmea situației penibile, a spus că a redenumit Ruga Timișoarei cu sintagma ”Banatica”, cerând voie de la o televiziune locală de unde a preluat numele (!?!).
Până la urmă, cu absențe importante, cu 22 din 27 de consilieri, proiectul a căzut la vot. Au lipsit social-democrații Szatmari și Lăpădatu, liberalul Sandu și useriștii David și Meșter, ultimul, suspendat formal din partid. Astfel, cu tot cu Raul Ambruș, USRPLUS avea maximum 12 voturi. PNL s-a abținut de la vot, lucru confirmat de lideruld e grup Adrian Lulciuc. ”Grupul PNL nu și-a exprimat votul, nu a votat împotriva, pentru că ați venit cu o listă slab gândită”, a spus Lulciuc. Au fost 14 voturi exprimate, dar nu toate ”pentru”, astfel că proiectul a căzut! ”Agenda culturală a căzut, felicitări”, a spus, ironic, Ruben Lațcău.
Proiectul va mai putea fi supus la vot în aceeași formă o singură dată. E nevoie însă de votul numărul 14, iar Andrei Meșter nu mai pare să fie cu USRPLUS!