DISTRIBUIȚI

Agenda culturală pentru 2022 proousă de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, instituție condusă de Camelia Mingasson, nu a fost aprobată de consilierii locali. Liberaloi s-au abținut de la vot și ies cu noi critici la adresa actualei administrații.

Practic, Timfloralis, festivalul gândit de Robu, a dispărut deja de când cu pandemia, iar Dominic Fritz nu mai vrea să-l organizeze, mai ales că nu concordă cu viziunea ecologistă a USRPLUS. Pentru că producătorul nu a depus cerere de finanțare la Centrul de proiecte, iar amdinistrația a considerat că JazzTM nu era organizat de oraș 9deși asa era), a dispărut și acest festival. De asemenea, sunt istorie și Bega Bulevard, evenimentul caritabil cu Cursa Rățuștelor, dar și Festivalul de Operă și Operetă! Ruga Timișoarei e transformată de anul trecut de Camelia Mongasson în ”Banatica”. ”Ziua istorică în care a fost anunțată organizarea expoziției Brâncuși – cel mai important eveniment cultural din anul Capitalei Europene a Culturii a fost murdărită de administrația Fritz: în primul rând prin propunerea unei Agende Culturale mediocre și netransparente, iar în al doilea rând, prin crizele de isterie pe Facebook care scad încrederea publicului în titlul pe care îl vom purta anul viitor. În timp ce Consiliul Județean Timiș compensează incompetența și lipsa de viziune a primarului Dominic Fritz privind Capitala Europeană a Culturii, echipa USR de la Primăria Timișoara elimină din peisajul culturii timișorene Festivalul JazzTM, Festivalul TimFloralis și Ruga Timișoarei”, transmit cei de la PNL.

Practic, nu s-a explicat prin nicio cale de ce ”dispar” JazzTM, problemă despre care s-a revolvat și userista Ana Munteanu, dar și Festivalul de Operă și Operetă și Bega Bulevard. Primarul a spus că sunt cunoscut motivele pentru care producătorii JazzTM nu au depus cerere de finanțare la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, dar nimeni nu vrea să le spună public. Mai mult, ovidiu Merean îi spune în ședința de consiliu local lui Dan Diaocnu că evenimentul se va organiza, iar liberalul îi spune că nu. Foarte generoasă în comunicate de presă, ărimăria nu oferă nimic pe acest subiect, mai puțin important, poatem decât comunicatele despre coșurid e gunoi. ”Evenimente care au adus faimă Timișoarei în țară și peste hotare nu mai sunt incluse în agenda culturală a administrației USR din Timișoara pentru anul 2022. Administrația USR și-a făcut o agendă culturală părtinitoare, ignorând unul din sloganurile cu care a ajuns să conducă frâiele acestui municipiu: transparența. Nici din punct de vedere al conținutului cultural nu stau mai bine. Ce fel de agendă culturală ar putea avea Timișoara fără Festivalul de Operă și Operetă în aer liber, ajuns la a 17-a ediție sau Bega Bulevard, eveniment aflat la a 15-a ediție?”, se mai întreabă liberalii.

De altfel, deși există Comisia 5 a CLT, cea pentru cultură și învățământ, lista evenimentelor de pe Agenda culturală nu a fost discutată în comisie. Liberalii vor merge joi la Casa de Cultură sp discute cu Camelia Mingasson. Marți, ei s-au abținut de la vot. ”Agenda culturală nu a fost discutată în comisiile de specialitate, nu a fost prezentată nimănui. Noi, PNL, am și cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și rediscutarea lui pe îndelete, dar nu s-a dorit. Drept urmare, consilierii locali PNL nu au votat împotrivă, ci au decis să nu își exprime dreptul la vot până când agenda culturală nu va fi analizată. Vom face această analiză în scurt timp și, atunci când proiectul va reveni pe ordinea de zi a CL Timișoara, vom putea vota în cunoștință de cauză, nu cu ochii închiși”, spune viceprimarul Cosmin Tabără.

Liberalii spun că nu trebuie aruncate la gunoi evenimentele de tradție. ”Deoarece nu cunoaște specificul Timișoarei e imposibil pentru actualul primar al Timișoarei să rezoneze cu cetățenii săi. Ce l-a deranjat la denumirea de «Rugă»? Conotația religioasă de care USR-iștii fug ca de tămâie? Sau poate sunt sătui să tot audă «rugile» timișorenilor precum «Nu ne mai lăsați în frig!», «Curățați orașul!» sau «Rezolvați problema traficului!»? Nu, domnilor din USR, liberalii NU blochează cultura înainte ca Timișoara să fructifice titlul de Capitală Culturală Europeană în 2023. Liberalii își doresc ca un titlu unic pentru istoria acestui oraș să fie valorificat cât mai bine cu putință, să aducă plus valoare orașului și timișorenilor, județului și României. Și pentru ca aceste dorințe să devină realitate, liberalii din Timișoara doresc transparență și analiză a proiectelor”, mai spun cei din PNL.

Liberali mai spun și că timișorenii nu au agreat finanțarea unui eveniment LGBT, care s-a făcut, însă și pe vremea lui Robu. ”Titlu Timișoarei a fost câștigat prin munca unei echipe, în timpul administrației liberale, iar PNL are tot interesul ca anul 2023 să fie unul de succes, așa cum ne interesează să păstrăm valorile și tradițiile Banatului. Anul trecut tradițiile, folclorul și Ruga au fost înlocuite cu o acțiune LGBT în parcul de lângă Catedrala Mitropolitană, iar lucrul acesta, timișorenii nici nu-l uită, nici nu-l iartă. Astfel de greșeli pot fi făcute doar de către oameni cu un nivel de cultură similar unei mături, oameni care vor beneficiile unui titlu, dar nu înțeleg cum a fost câștigat”, mai spun cei din PNL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ