Profesori, studenți și specialiști de primă mână din România, Austria și Slovacia se află la Timișoara încă de la începutul acestei săptămâni pentru a participa la școala de vară a proiectului AgroEn (Energize the Agriculture – Young Entrepreneurs for Rural Development).
Proiectul, cofinanțat prin programul Erasmus+ KA2, este implementat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timișoara, cu rol de coordonator, Clusterul de Energii Sustenabile din România – ROSENC, Asociația Obcianske Zdruzenie No Gravity din Slovacia, Centrul de Excelență pentru Energie Regenerabilă, Eficiență Energetică și Mediu – CERE din Austria, Asociațiile GoBrazil și Campaign for Change-Nepal, acestea din urmă rol de parteneri.
Participanții au ocazia de a urmări prezentări și demonstrații asigurate de către dr. ing. Brigitta Schimdt, dr. Sorin-Petru Gașpar, prof. dr. Teodor Vintilă și prof. dr. ing. Radu-Liviu Șumălan (din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timișoara, dr. ing. Daniel Amariei (CERE Austria), prof. dr. ing. Dumitru Țucu și drd. Ing. Alexandru Filipovici (Universitatea Politehnica Timișoara).
Pe cât de provocator, pe atât de ambițios, proiectul și-a propus să crească productivitatea și competitivitatea fermelor mici și mijlocii din Nepal și Brazilia, prin pregătirea de formatori locali de tineret, care la rândul lor vor instrui tineri din comunitatea lor cu privire la înființarea unor mici afaceri în agricultură, dar și îmbunătățirea productivității fermelor existente prin utilizarea resurselor de energie regenerabilă în agricultură. Aceștia vor fi instruiți să asambleze sisteme de irigare care funcționează cu energia produsa de panouri solare, să cultive și să proceseze plante energetice pentru a îmbunătăți performanțele funcționării fermei.
În cadrul USAMVBT, participanții pot vedea stația pilot de biodiesel / bioetanol, atelierul Aquasolar, dar și plantații experimentale de salcie energetică și Pawlonia.
Prin proiect se dezvoltă o curriculă de instruire și materiale de predare – învățare, care urmează să fie testate și adaptate pentru două tari cu condiții pedo-climatice și de mediu diferite: Nepal, cu relief muntos, și Brazilia, cu păduri dar și regiuni semiaride. În cele două țări vor fi create Incubatoare și Centre de Instruire AgroEn, unde tinerii vor putea să învețe să construiască și să asambleze echipamente simple pentru fermele lor și să înființeze mici afaceri în agricultură. Aceste incubatoare vor fi echipate cu sisteme educaționale și machete funcționale, cu ajutorul cărora tinerii vor învăța cum să construiască echipamente agricole care utilizează energia regenerabilă. De asemenea, for fi instruiți și formatorii locali pentru a putea transmite cunoștințele mai departe tinerilor din comunitate în cadrul incubatoarelor.
Agenda programului, în plină desfășurare, cuprinde deplasări în teren pentru vizitarea unor plantații de Pawlonia și nuc (la Biled, relativ aproape de Timișoara), o centrală de producere a biogazului și a energiei electrice din biomasă (aparținând Com ABM SRL Arad, care a implementat un proiect cu o valoare totală de peste 26 de milioane de lei, co-finanțat din fonduri europene), dar și o stație pentru producerea și ambalarea peleților aparținând Rebina Group, la Făget, investiție care operează încă de anul trecut și produce peleți din biomasă de salcie energetică și deșeuri din lemn de salcâm.
Coordonatorul proiectului, Radu-Liviu Șumălan, cadru didactic, cercetător și conducător de doctorat în cadrul USAMVBT, consideră că școala de vară este o oportunitate pentru participanți de acumula și transmite, la rândul lor, informații valoroase din domeniul agriculturii și al energiilor regenerabile.
“Dincolo de prezentările specialiștilor, extrem de utile participanților la această școală de vară, este cred esențial faptul că putem merge în teren. Unde putem vedea că, dacă sunt bine îngrijite, o plantație de Pawlonia asigură o bună recoltă în numai patru ani de zile, iar o plantație de nuci (Chandler / Franquette) aduce recolte de vârf încă de la vârsta de 8 ani. De asemenea, putem cunoaște oameni îndrăzneți, care pun biomasa la lucru și produc peleți, biogaz ori energie electrică. Cu informațiile și exemplele concrete de aici pregătim specialist care să ridice standardele, productivitatea și competitivitatea fermelor mici și mijlocii din Brazilia și Nepal”, arată prof. dr. ing. Radu-Liviu Șumălan, din cadrul Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timișoara.