Toamna aceasta s-a instalat rapid și brusc, cu o scădere destul de abruptă a temperaturilor față de cum era de obicei în septembrie. Este o chestiune de timp până când va apărea și virusul gripal și, chiar dacă în Timișoara nu săau confirmat cazuri încă, medicii recomandă investigații atente la apariția simptomelor și vaccinarea.

Așa cum era de așteptat, scăderea temperaturilor a dus apariția mai multor cazuri de infecții respiratorii. Au fost și multe suspiciuni de gripă la copii, dar analizele de laborator nu au confirmat vreun caz până acum. Gripa este foarte contagioasă și se ia prin atingerea unei persoane infectate, prin strănut sau tuse. Bolnavul va fi contagios cu una sau două zile înainte de debutul simptomelor. La fel ca și covidul, gripa poate afecta serios bolanvii cronici. Boala crește riscul de infarct miocardic, dar și de accident vascular, chiar de opt ori! Un tratament necorespunzător poate duce la complicații precum pneumonie sau otită sau chiar la insuficiență respiratorie. În România, circulă, în principal, tulpinile Influenza A și B. Gripa se poate ”combina” și cu infecția cu coronavirus. De sigur, se poate și confunda cu noua boală, dar și cu amigdalitele sau pneumoniile.

Testarea se poate face cu investigații de laborator, la spital, inclusiv cu testul Real time PCR. ”Diagnosticul diferențial poate fi dificil de realizat doar pe baza datelor clinice, simptomatologia gripei fiind asemănătoare cu cea dată de alte peste 200 de virusuri, inclusiv Sars-Cov 2. Amigdalita streptococică și pneumoniile bacteriene, la debut, pot mima, de asemenea, simptomatologia din gripă. Pentru diagnosticul biologic sunt necesare investigații de laborator, diagnosticul de certitudine putând fi stabilit cu ușurință cu ajutorul testelor Ag Rapid Influenza A & B sau cu ajutorul aparatului Multiplex Respirator, asta însă pentru pacienții internați în spital. Sugarii, copiii până la vârsta de 4 ani, gravidele, persoanele cu vârstă de peste 65 ani, copiii și adulții cu boli pulmonare cronice, cardiace, diabet zaharat sau neoplazii au un risc crescut de complicații”, spune medicul Luci Cecilia Rotar, medic primar infecționist la Spitalul ”Vicotr Babeș”.

Problema referitoare la gripă e că, an de an, an, sezonul ei pare să debuteze tot mai devreme, iar simptomele sunt tot mai severe. ”Debutul gripei, de cele mai multe ori, este brusc, simptomatologia prezentă, care poate fi comună cu cea a altor virusuri, manifestându-se prin febră de până la 41⁰, frisoane, cefalee (dureri de cap), rinoree, obstrucție nazală, odinofagie (înghițire dureroasă), mioartralgii (dureri musculare și articulare), tulburări digestive. În unele cazuri poate duce la alterarea stării generale, cu insuficiență respiratorie acută”, spune Luci Cecilia Rotar.

OMS recomandă anual ce tulpini virale trebuie incluse în vaccinul antigripal. În România, avem și toamna aceasta un vaccin tetravalent, pentru două tulpini A și pentru două tulpini B. Gravidelor și bătrânilor li se recomandă vaccinul antigripal la începutul sezonului rece. Imunitatea apare la 14 zile de la administrare. În Timiș, DSP distribuie zilele acestea vaccinul medicilor de familie, spitalelor și instituțiilor din domeniul social.

LĂSAȚI UN MESAJ