DISTRIBUIȚI

Iluminatul public din Timișoara este cu siguranță un capitol unde mai sunt multe deficiențe e remediat. Primăria poate săs e apuce însă e modernizare, după ce a aprobat documentația realizată de STPT pentru a moderniza sistemul din Calea Torontalului, Calea Aradului și Calea Sever Bocu.

Proiectul aprobat vorbește de cele trei artere principal, fără a intra în cartiere. Se explică clar că actualul sistem nu mai face față. ”La lucrările de investiție care fac obiectul prezentului studiu de fezabilitate, sistemul de iluminat actual conține aparate echipate cu lămpi stradale și pietonale, cu vapori de sodiu, cu puteri de 70, 80, 100, 150, 250 și 400 W. Ele au fost dimensionate pentru fiecare stradă, ținând cont de prescripțiile vechiului standard în iluminatul stradal, motiv pentru care în anumite zone, actualele prescripții în vigoare privind iluminatul public nu se respectă Documentaţia DALI face referire la modernizarea sistemului de iluminat public, pe 3 strazi, care constă în montarea a 531 aparate de iluminat cu tehnologie LED și implementarea unui sistem inteligent de telegestiune”, se arată în proiectul de hotărâre de consiliu local.

Societatea de Transport Public Timișoara, cea care acum are în sarcină înlocuirea becurilor arse de la stâlpii de iluminat public și remediere problemelor tehnice,a  donat primăriei Documentația de Avizare a Lucrărilor de investiție (DALI). ”Documentaţia DALI urmărește obținerea unui sistem inteligent, nou, modern, unitar, economic și ecologic, care va aduce reducerea semnificativă a cheltuielilor cu energia electrică și reducerea la o parte din costurile întreținerii, creșterea gradului de securitate individuală și colectivă, creșterea gradului de siguranță a circulației rutiere și pietonale, ridicarea gradului de civilizație, a confortului și calității vieții”, se arată în proiectul de HCL pentru acceptarea donației.

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 12 luni. Sursele de finanțare pot fi fonduri locale, guvernamentale sau alte fonduri. Proiectul estimează co totul va costa 2.008.128,45 de lei (inclusiv TVA), din care, construcțiile-montaj ajung la 1.882.104,00 de lei.

O altă investiție importantă în Timișoara la acest capitol va fi introducerea iluminatului public în Parcul Botanic, investiție care se va face din fonduri europene.

foto: opiniatimisoarei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ