Cei 39.000 de porci de la ferma Smithfield unde s-a descoperit pestă porcină vor fi uciși. Autorităție au stabilit oficial și zonele de protecție și supraveghere.
Este vorba de 26.000 de porci maturi și alți 13.000 de pui. Toți vor fi uciși. ”Se va trece la ucidere porcilor și neutralizarea cadavrelor prin incinerare și îngropare. Porcii care au murit sunt deja incinerați, iar ceilalți vor fi omorați și îngropați”, a explicat prefectul Mihai Ritivoiu. Zona de protecție cuprinde totă comuna Parța, dar și Șag, pe o arie de 3 km în jurul fermei. Apoi, există zona de supravegere, de până la 10 km, care mai cuprinde localitățile Utvin, Chișoda, Giroc, Pădureni, Jebel, Obad, Petroman, Peciu Nou, inclusiv cu alte două ferme ale Smithfield.
Comitetul Locale de Combatere a Bolilor a stabilit un plan larg de măsuri pentru a împiedica răspândirea agentului patogen. O comisie de anchetă va verifica cum a ajuns boala în fermă, iar o comisie de evaluare va estima pagubele, căci, așa cum se știe, se acordă despăgubiri pentru animalele sacrificate, dacă se dovedește că ferma respecta măsurile pentru a evita îmbolnăvirea suinelor. De asemenea, se vor lua măsuri și pe fondurile de vânătoare, deoarecere de multe ori, boala ajunge la porcii domestici de la mistreți.
Ritivoiu spune că există și pericolul de a afecta piața de carne din România, fiind vorba d emulte animale sacrificate. ”Problema este cu atât mai serioasă și mai gravă cu cât producătorule ste Smithfield, fostul Comtim, cel mai mare din România, care are în Timiș și arad 48 de ferme cu 500.000 de anima.e Sunt două ferme în câțiva km, unde sunt zeci de mii de porci. Dacă virusul nu va fi ținut sub control, pierderiel vor fi covârșitoare în plan economci, dar și pe piața cărnii de porc, care este oricum dezechilibrată” a spus prefectul.
Peste porcină nu afectează omul, dar este transmisă și de semenii noștri la porci.